Anadolu Grubu'dan Coca Cola anlaşması!

Anadolu Efes ve Coca Cola anlaştı!

Anadolu Grubu'dan Coca Cola anlaşması!

Dünyanın en büyük gazlı içecek şirketi Coca Cola'nın Türkiye'de Anadolu Grubu ile ortak olarak yürüttüğü şişeleme faaliyetleri tamamen Anadolu Efes bilançosuna dahil oluyor. Yönetimde Coca Cola'nın karar verme mekanizmasındaki hakları ve hisse oranları korunacak, fakat bilanço itibariyle şirket artık Anadolu Efes'in bilançosunda görünecek.

Bu anlaşma sebebi tamamen Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'nda yapılan değişiklikten kaynaklanıyor. IFRS'ye göre holdingler, iştirak ettikleri şirketleri bilançolarına ya tamamen ilave tmek ya da hiç konsolide etmemek durumunda. Yani artık holdinglerin şirketlerdeki hisse payları kadar bölümü bilançoda konsolide etmesi uygulaması kalkıyor.

İşte şirket tarafından KAP'a yapılan o açıklama:

Şirketimiz Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş. ("Anadolu Efes") ile The Coca-Cola Company ("TCCC")'nin bir iştiraki olan The Coca-Cola Export Cooperation ("TCCEC"), sermayesinde sırasıyla %50,3 ve %20,1'lik paya sahip oldukları ortaklıkları Coca-Cola İçecek A.Ş. ("CCI")'nin yönetimi konusunda bir "Ortaklık Anlaşması" imzalamışlardır.

1996 yılında Anadolu Efes ve TCCEC, bugünkü CCI'e dönüşen Türkiye'deki Coca-Cola şişeleme operasyonlarında ortak olmuşlardır. Türk Ticaret Kanunu ve Uluslararası Muhasebe Standartları (UFRS)'nda yapılan değişiklikler sonucunda Anadolu Efes ve TCCEC CCI'in Ana Sözleşmesindeki özellikle "önemli kararlar" olarak tanımlanan bazı hükümleri Ortaklık Anlaşması gereğince değiştirmeye karar vermişlerdir. Böylece, CCI'in sonuçlarının Anadolu Efes'in sonuçlarına konsolidasyonu sağlanırken yeni Türk Ticaret Kanunu'nun getirebileceği olası değişikliklere uymak için de daha iyi bir zemin oluşturulacaktır. Bu durum CCI'in yapılacak ilk Genel Kurul toplantısında Ana Sözleşmesi'nin değiştirilmesini gerektirecektir. Bu değişiklik sonucunda, Ortaklık Anlaşması uyarınca, TCCEC'nin önemli kararlar konusunda bazı koruyucu hakları olacaktır. Sonuç olarak, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere Anadolu Efes 31 Aralık 2012 tarihine kadar finansal sonuçlarına oransal konsolide edilen CCI'i tam konsolide edebilecektir.

Bu değişikliği takiben, Anadolu Efes'in konsolide sonuçları içerisinde meşrubat operasyonlarının katkısının 2013 yılında önceki yıllara göre önemli ölçüde artması beklenirken, Anadolu Efes'in yıllık net karına katkısı ise değişmeyecektir. 2012 yılının dokuz aylık dönemi itibarıyle, meşrubat operasyonlarının Anadolu Efes'in raporlanan konsolide hacim, net ciro ve FAVÖK'ünün içindeki payı sırasıyla %46, %33 ve %27 olarak gerçekleşmiştir.