Ankara'yı pazarlayacak ekip kuruldu!
Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara'nın toplantı ve etkinlik pazarlamasını yapacak Kongre ve Ziyaretçi Bürosu kurdu
Türkiye’nin 2023 yılı turizm hedeflerine ulaşması için Ankara’nın markalaşması ve turizmin çeşitlendirilmesi konusunda bir dizi çalışma yürüten Ankara Ticaret Odası (ATO), Kongre ve Ziyaretçi Bürosu kurdu.
Büro, ATO Avrupa Birliği ve Projeler Müdürlüğü bünyesinde 1 müdür, 2 personel, bir danışman ve bir koordinatör ile çalışmalarına başladı.
ATO Başkanı Salih Bezci, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in öncülüğünde ATO Meclis Üyesi ve Kültür, Sanat ve Turizm Özel İhtisas Komisyonu Başkan Yardımcısı Seçim Aydın’ın çabalarıyla kurulan büronun, Türkiye’de bir ilk olduğunu vurguladı.
İlk kez bir ticaret odasının bünyesinde kongre ve ziyaretçi bürosu oluşturulduğunu söyleyen Bezci, “Büromuz, Ankara’nın marka şehir haline gelme yolculuğuna çok önemli katkı sağlayacaktır. Türkiye’yi 2023 yılına layık olduğu biçimde taşımak boynumuzun borcudur” dedi.
Turizm Strateji Belgesi’nde, altyapısı kongre turizmine elverişli 7 il arasında sayılan ve kongre turizminde söz sahibi olmak isteyen Ankara’nın kongre ve ziyaretçi bürosuna ihtiyacı olduğunu belirten Bezci, “Ankara Ticaret Odası olarak bu işin öncülüğünü yapmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.
BÜRO, ANKARA’YI PAZARLAYACAK
Kongre ve ziyaretçi bürolarının kentin kongre, toplantı ve etkinlik alanında pazarlanmasını sağlamaya yönelik tarafsız ve kar amacı gütmeyen yapılanmalar olduğuna dikkati çeken Bezci, şunları söyledi:
“Tüm dünyada kongre ve ziyaretçi büroları bir şehrin turizm sektöründe Avrupa ve dünya standartlarında olduğunun göstergesi sayılıyor. Bu bürolar, uluslararası kongre ve etkinliklerin şehre kazandırılması için çalışmalar yürütürler. Bizim kurduğumuz büro da Ankara’nın kongre alanında pazarlanmasına yönelik çalışmalar ve kongreler için adaylık çalışmaları yürütecek.”
Kongre turizminin ülkelerin ekonomilerine çok büyük katkı sağladığına dikkati çeken Bezci, Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre 900 milyar dolar civarındaki dünya turizm gelirinin üçte birinin kongre ve toplantı turizminden elde edildiğini bildirdi. Bezci, bir kongre delegesinin normal bir turistin üç katı kadar harcama yaptığına işaret etti. Kongre turizminin konaklama, catering, taşıma, tercüme, simultane çeviri gibi 40’a yakın sektöre de katkı sağladığını belirten Bezci, Ankara’nın kongre merkezi haline gelmesi için ATO olarak önemli çalışmalar yürüttüklerini bildirdi. Bezci, Türkiye’nin kongre turizminden yılda 8 milyar dolarlık bir gelir sağlayabileceğini de sözlerine ekledi.
İLK KONGRE HAZİRAN’DA
ATO Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun ilk kongresini aldığı müjdesini de veren Bezci, Uluslararası Yönetim ve Geliştirme Derneği’nin (İMDA) 23. Dünya İş Kongresi’nin 24-28 Haziran 2014 tarihlerinde Ankara’da yapılacağını bildirdi.
ATO ile kamu ve özel sektör ortaklarının işbirliğinde düzenlenecek kongrede büyük tarihi değeri bulunan Polatlı Gordion Müzesi’nin tanıtımı da gerçekleştirilecek. Kongreye katılacak konuklara, Gordion Müzesi’nde canlı müzik eşliğinde gala yemeği verilecek.
ATO Başkanı Bezci, kamu kurum ve kuruluşlarına kongre ve benzeri etkinliklerini Ankara’da yapmaları çağrısında bulundu.
KONGRE VE TURİZM BÜROSU’NUN İŞLEVİ NEDİR?
Tanıtım, sunum, kaliteli alt ve üst yapı, iletişim ve pazarlamanın diğer turizm türlerine göre daha önemli olması nedeniyle dünya genelinde ülkeler kongre ve fuar gibi etkinliklerin yoğunlaştığı kentleri ya da bölgeleri daha iyi tanıtmak için kongre ve ziyaretçi büroları kuruyorlar. İlk kongre ve ziyaretçi bürosu 1919 yılında Kanada’nın Montreal kentinde kuruldu. Bugün dünya genelinde 800’ü aşkın kongre ve ziyaretçi bürosu bulunuyor.
ATO bünyesinde kurulan büro, Ankara’nın kongre, toplantı ve etkinlik alanında pazarlanmasının yanı sıra uluslar arası dernek, birlik, şirket ve basın mensuplarına tanıtım gezileri düzenleyecek. Kongre düzenleyicilerine bilgi, tanıtıcı yayın ve dokümantasyon sağlayacak. Uluslar arası kongre sektörüne istatistikî bilgi sağlayacak.