Anlaşma o şirketleri uçurdu!
İran`ın nükleer faaliyetleri konusunda 12 yıldır süren anlaşmazlık bugün itibariyle son bulması Türk şirketleri tarafından da coşkuyla karşılandı.
Batı ülkeleri ile İran arasında, İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda 12 yıldır süren anlaşmazlık bugün itibariyle son buldu. Uzun bir süredir müzakerelerde bulunan İran ve Batılı ülkeler bugün Viyana’da gerçekleştirilen toplantının ardından İran'ın nükleer programını sınırlandıracak ve karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımları hafifletecek nükleer bir anlaşmaya vardılar. Bu anlaşmanın yurtiçine pozitif yansımaları iste bugünden kendini hissettirmeye başladı.
KAZANÇLAR YÜZDE 2'Yİ AŞTI
Petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin maliyetleri azaltacağı beklentisiyle Pegasus'un hisseleri BIST'te yüzde 0.40 primli seyrederken, TÜPRAŞ hisseleri yüzde 2, THY ve Petkim hisseleri ise yatay seyrediyor.
İran’la yapılan ticarette önemli bir paya sahip olan Halkbank'ta kazançlar yüzde 0.79'a ulaşırken, artan iş ilişkileri dikkate alındığında Kardemir'de de kazançlar yüzde 2'yi aştı.
Anlaşmanın özellikle petrol fiyatları üzerindeki etkisinin önemli olduğunu belirten ALB Forex Analisti ve UZMANPARA yazarı Rıdvan Baştürk, İran ü'zerindeki ambargoların kalkmasının ardından günlük petrol üretimlerinin artmasının beklendiğine dikkati çekerek "Bu da arz fazlası yaratacağından dolayı petrol fiyatlarını aşağı çekmeye devam edebilir" dedi.
'POZİTİF ETKİLER GÖRMEK MÜMKÜN'
"Petrol fiyatlarının gerilemesinin yurtiçinde pozitif etkilerini görmemiz mümkün" diyen Baştürk, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu aşamada hisse bazlı hareketleri incelememiz gerekiyor. Petrol fiyatların aşağıya gelmesi maliyetleri azaltacağından dolayı havacılık sektörüne olumlu etkileri olacaktır. Bu aşamada Türk Havayolları ve Pegasus gibi şirketler ön planda olacaktır. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşlerin ardından bu iki şirketin hisselerinde yaşanan yukarı yönlü sert hareketler dikkat çekmişti.
GYO'LARI ve ÇİMENTO ŞİRKETLERİNİ DE ETKİLEYECEK
Tüpraş ve Petkim gibi faaliyetleri sebebiyle petro-kimya sektöründe bulunan şirketlerin petrol fiyatlarındaki gerilemeden etkilenmesi olağan olacaktır.
Petrol fiyatlarında yaşanan aşağı yönlü hareketlerin enflasyon üzerindeki etkisini de düşünmek gerekiyor. Fiyatların aşağıya gelmesi kanayan yaramız olan enflasyonda da iyileşme sağlayacağından dolayı önümüzdeki süreçte Merkez Bankası’nın faiz oranlarında indirim yapma olasılığı gündeme gelebilir. Bu da başta bankacılık sektörü olmak üzere GYO’larda da olumlu havalar estirebilir. Son olarak da petrol fiyatlarının gerilemesi sonrası navlun(ulaştırma) maliyetlerinin düşmesi dolaylı olarak çimento şirketlerini etkileyecektir.
EN NET HAREET GÜBRE FABRİKALARI'NDA
Anlaşmanın açıklandığı saatten itibaren hisse bazlı hareketlerin etkili olduğunu görmekteyiz. Burada ise en net hareket Gübre Fabrikaları hisselerinde yaşandı. Gübtetaş’ın İran operasyonları şirketin konsolide gelirlerinin yaklaşık yüzde 50’sini ve faaliyet karının yaklaşık yüzde 85’ini oluşturuyor. Gübre Fabrikaları yüzde 10’un üzerinde primli işlem görmektedir."