Antep fıstıklı baklava tarih oluyor!
Kilosu 65 liraya çıktı, üretime ara verilecek
Antep fıstığı fiyatlarının 65 liraya kadar yükselmesi baklavacıları da olumsuz etkiliyor. Baklava fiyatları artarken, Faruk Güllüoğlu’nun sahibi Faruk Güllü, fıstıklı ürünlerin üretimine ara verebileceklerini açıkladı.
Faruk Güllü, son yıllarda üretimi giderek azalan ve ithale dayalı bir ürün haline gelen ceviz fiyatlarının kilosunun 40 TL’yi geçmesini sert bir dille eleştirdi. Güllü, “Mahsul az olunca ithalata yüklenilmesi ilk bakışta doğru gelebilir. Ancak gümrükte yaşanan sıkıntılar nedeniyle içeri giremeyen ürünler, konulan kotalar sebebiyle ürün ithal edilemiyor. Buna karşın yurtdışından ülkemize gelen sağlık ve gümrük kontrolleri yapılmayan ürünler biz tatlı üreticilerini zor duruma düşürüyor. Ayrıca bu aşamada da simsarlar devreye giriyor, stokçuluk ve karaborsacılık sebebiyle fiyatlar düşeceği yere artıyor. Tüketiciler ya sağlıksız ürünler yemek zorunda bırakılıyor ya da aşırı pahalı tercihlerle baş başa kalıyor” dedi.
Güllü iç pazarda simsarların yüzünden bir karaborsa oluşturulduğunu, Antep fıstığının kilosunun 65 TL’ye, cevizin 40 TL’ye bademin ise 30 TL’ye kadar yükseldiğini söyledi.
ÜRETİME ARA VEREBİLİRİZ
Güllü, “Fiyatlardaki aşırı artış hileli, kalitesiz veya standartlara uymayan hammadde kullanımına üreticileri teşvik ediyor. Bu da özellikle baklavanın adına zarar veriyor. Başta Antep fıstığı olmak üzere ve ülkemizde üretimi son yılarda gittikçe azalan ceviz ve badem de iç pazarda oluşan karaborsa piyasasından aşırı etkileniyor. Örnek vermek gerekirse şu an bir kilo Antep fıstığının Gaziantep'ten alınışı 60 ile 65 TL arasındadır. Gaziantep’te son dönemlerde çok ciddi bir fıstık stoklaması yapılıyor, bu da Antep fıstığının hammadde olarak kullanımını her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Bizim meslek grubumuzun ana hammaddelerinden Antep fıstığıyla ilgili bu karaborsa durumu devam ederse yakın bir zamanda Faruk Güllüoğlu olarak fıstıklı ürün (baklava, tatlı, şekerleme) üretimini yapmakta zorlanacağız ve bazı ürünlerimizin üretimini geçici olarak durduracağız. Zira hiçbir şekilde bu karaborsa anlayışına adapte olup fiyatlarımızı yukarı çekerek müşterilerimizi mağdur etmeyeceğiz” açıklamasını yaptı.
Bu duruma Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın acilen el koymasının gerektiğinin altını çizen Faruk Güllü, özellikle stoklamaya karşı önlem alınması gerektiği ve ithalatı ise kontrolleri artırarak sürdürmek gerektiğine dikkat çekti.
CİHAN