Aselsan kızılötesine geçti!
Dünyada sadece 5 ülke üretiyor!
ASELSAN ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin, 15 yıl boyunca birlikte çalışarak ürettiği optik ve kızılötesi dedektörde yurtdışına bağımlılık sona erdi. Türkiye bu dedektörleri üretebilen dünyada beşinci ülke oldu. Dedektörlerin seri üretiminin yapılacağı ASELSAN tesisleri ise düzenlenen törenle açıldı. Doğada, eksi 273 santigrat derecede ısıya sahip olan tüm varlıklar belirli bir dalga boyunda ışın yayıyor. Gece ve kötü hava koşullarında, insan gözü ile gözükemeyen varlıkları termal kameralar görüntülüyor. Yaklaşık 20 yıldan bu yana termal kamera tasarlayıp üreten ASELSAN bu sistemlerin gözü olarak tanımlanabilecek kızılötesi dedektörleri, yeni kurulan tesisinde tamamen milli imkanlarla üretmeyi başardı. ASELSAN Kızılötesi Dedektör Üretim Tesisleri’nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canbolat TSK mensupları ve ilgili ODTÜ personeli katıldı.
"AR-GE'YE DAHA FAZLA KAYNAK AYIRMAK GEREKİYOR"
Törende konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, dedektörlerin seri üretiminin yapılmasının Türkiye’nin ileri teknolojide geldiğini gösterdiğine işaret etti. TSK’nın güçlenebilmesi için ileri teknoloji ile desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Hedefimiz ülkemizin teknolojik yeterliliğini yükseltmektir. Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayırmak gerekiyor. Bu sonsuz yürüyüşü devam ettirmek gerekiyor.” dedi. Savunma sanayi Ar-Ge’sine yılda 1.2 milyar dolar ayrıldığı bilgisini de veren Yılmaz, bu bilinçle savunma sanayinin geliştirilmesi için Ar-Ge ayrılan payın artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin birçok firmasının uluslararası arenada rekabet etme seviyesine geldiğine dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: “Türkiye’de dünyada milli termal kamera üreten 6. ülke konumuna yükselmiştir. Savunma sanayi ihracatında 36 milyar dolar hedefe ulaşabilmek için katma değeri daha fazla üretmemiz gerekiyor.”
“ÜÇ AÇIDAN GURUR VERİCİ”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikret Işık da konuşmasında, yüksek teknolojiye dayalı bir üretim tesisi açıldığından dolayı gururlu olduklarını belirterek, “Bu bizim açımızdan gurur verici. Bu kadar stratejik bir ürünün seri üretim tesisinde bulunmak gurur verici. Ar-Ge projesinin seri üretime geçirilmesi sevindirici. Son 10 yıldır Ar-Ge’ye yatırımlar yapıyoruz. Şu üretim tesisi, üniversite kamu sanayi işbirliğinin en güzide örneklerinden birisi. Bu projelerin hayata geçirilmesinde kritik önemde. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu işbirliği bu. Bu gün geldiğimiz noktayı küçümsememek durumdayız.” diye konuştu. Törenin ardından Bakan İsmet Yılmaz ve Fikri Işık üretimin yapılacağı tesisleri gezdi.