Avea treni göz göre göre kaçıyor mu?
Türk Telekom ile İş Bankası arasındaki ilginç anlaşma: Avea neden halka arz edilmiyor? İş Bankası hattan düşer mi?
Aviva, Aycell derken Avea'ya evrim geçiren ve zamanında çokça da tartışılan Türk Telekom-İş Bankası'nın teknoloji ortaklığı, Borsa İstanbul'un halka arz edilecek büyük şirket avında olduğu, buna karşılık piyasanın geleceğine ilişkin belirsizliklerin arttığı bugünlerde kafalarda yeniden soru işareti oluşturmaya başladı.
Bölgesel bir finans merkezi olmak için Borsa İstanbul'un hızla büyümeye çalıştığı, bu nedenle küçük şirketleri halka arza çekmek için canla başla mücadele ettiği, fakat küçük şirketlerin halka arzlarının da yatırımcı cephesinde yarattığı kötü performanslar nedeniyle eleştiri bombası haline dönüştüğü düşünülünce aslında Türk Telekom ve İş Bankası arasında imzalanan anlaşma akıllara geliyor.
RALLİ SIRASINDA HALKA ARZ TALEP ETME HAKKI VARDI
Bakın Türk Telekom'un bilanço dipnotlarında yer alan İş Bankası ve Türk Telekom arasındaki hissedarlık anlaşmasında Avea ile ilgili hangi ayrıntılar yer alıyor...
Avea'nın halka arz edilmesi için aslında ilk kritik tarih 1 Ocak 2011'di. Bu tarihe kadar Avea'nın halka arzı gerçekleşmezse, bu durumda 1 Ocak 2011'den 31 Aralık 2014 tarihine kadar İş Bankası'nın Avea'nın halka arz edilmesini talep etme hakkı bulunuyor. Diyelim ki İş Bankası, bu sözleşme maddesine dayanarak hemen bugün "Avea'yı halka arz edin" dedi.
RÜZGAR TERSİNE DÖNERKEN SIKIŞAN TAKVİM
Bu durumda bugünden itibaren 9 ay içerisinde talebin sonuçlandırılması gerekiyor.
Ya da en kötü olasılıkla Türk Telekom bu 9 aylık süreye 30 gün daha ekleyerek talebin 1 ay ertelenmesini sağlayabilir. Fakat sonuçta bu talebi en kötü olasılıkla 10 ay içinde sonuçlandırmak durumunda.
31 ARALIK 2015 SON KİLİT TARİH!
Eğer bu talebe rağmen halka arz gerçekleştirilmezse İş Bankası 1 Ocak 2015 ve 31 Aralık 2015 arasında halka arz işlemlerinin başlatılması ve gerçekleştirilmesi talebinde bulunma hakkına sahip.
PEKİ NEDEN RALLİ SIRASINDA DEĞİL?
Peki Borsa İstanbul'un ralli yaptığı, endeksin 48 bin 600 puan seviyesinden 93 bin 398 puan seviyesine yükseldiği, en büyük emsali olan Turkcell hisselerinin 7.18 TL'den 12.85 TL'ye sıçradığı 2011-2013 döneminde halka arz açısında en müsait şartlar varken İş Bankası neden Avea'nın halka arzını talep etmedi? Ya da Türk Telekom neden halka arz için bu fırsatı kendisi değerlendirmedi?
FED'in Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda yükseliş fırtınaları estiren parasal genişleme politikalarının sona erme eşiğinde olduğu günlere girilirken, gelişmekte olan ülke borsalarını bir karanlık tünele sokabilecek süreç başlıyor artık.
Bugün değilse yarın. Piyasalar sadece FED'in en azından 1 çeyrek daha geç bu kararını uygulamasından teselli buluyor sadece. Halka arz piyasa değerlerinin 5-6 ay önce zirve yaptığı dönemden, dibe vurabileceği bir dönem için artık geri sayım başlamış durumda.
KAFALARI KARIŞTIRAN SORULAR
Bu durumda hem İş Bankası hem de Türk Telekom hissedarlarının aklına şu soru işaretleri geliyor ilk aşamada.
2014'ün sonuna kadar ya da en geç 2015 yılının sonuna kadar Türk Telekom ve İş Bankası yetkilileri, Avea'nın zorunlu hale gelecek olan halka arzından daha yüksek gelir sağlanabilecek bir konjonktür mü bekliyor? Ya da Turkcell, Türk Telekom gibi, emsal değer olarak Avea'nın piyasa fiyatını belirleyecek olan şirketlerin yüksek değerlerinin piyasaya rağmen yüksek kalmaya devam edeceğine mi inanıyor? Piyasa ralli konumundayken ve dışarıdan sıcak para tuffanı gelirken rahatlıkla piyasa ölçeğinin kaldırabileceği bir halka arzı piyasanın tersine dönme olasılığının yükseldiği bir dönemde kaldırabileceğine mi inanılıyor?
2011-2013 arasındaki borsa rallisi fırsatının Avea gibi dev bir halka arz için kaçırılmasının sebebi ne?
Eğer İş Bankası bugüne kadar talep etmediği halka arzı hiç talep etmezse bu durumda ne olacak? İş Bankası'nın elindeki Avea hisselerinin fiyatını piyasa değilse kim belirleyecek?
İşte hem Türk Telekom hem de İş Bankası hissedarlarının cebini ve aklını kurcalayan soru işaretleri...