AVM otoparklarına sakın para ödemeyin

AVM otoparklarına sakın para ödemeyin, isteyeni de şikayet edin!

AVM otoparklarına sakın para ödemeyin

İstanbul'da gün geçmiyor ki "Ücretli AVM otoparkı" usulsüzlüğüyle ilgili haberlere bir yenisi daha eklenmesin. Aslında AVM'lerin vatandaştan otopark ücreti alma hakkı olmadığını biliyor muydunuz?

Peki bu "Ücretsiz otopark" anlaşmazlığı neye dayanıyor? Vatandaştan otopark ücreti alan AVM'ler nasıl suç işliyor? Vatandaşın ne gibi hakları bulunuyor?

YASA ÇOK NET: HAKLARI YOK!

Bu konuyla ilgili düzenleme aslında çok net! İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 2007 tarihli ve halen yürürlükte olan kararına göre ise 3 saate kadar ücretsiz olması gerekiyor.

Daha önce bu konuyla ilgili AVM'ler tarafından yargıya taşınmış olan anlaşmazlıkta İstanbul 2. İdare Mahkemesi, AVM'lerin otopark ücret alabileceği yönünde karar almış fakat hemen ardından yerel mahkemenin bu kararını Danıştay oybirliğiyle bozmuştu.

DANIŞTAY'DAN OYBİRLİĞİYLE KARAR: KİMSE ALAMAZ!

Danıştay tarafından oybirliğiyle alınan o kararda çok açık şekilde, “Alışveriş ve ticaret merkezi gibi halkın kullanımına açık yerlerden yararlanan kişilerin, binayı kullanan kişiler kapsamında değerlendirilmesi ve otopark ihtiyaçlarının ticari amaç güdülmeksizin, binaya ait hizmet otoparklarından ve parselinden karşılanması ilgili mevzuatın gereğidir. Otoparklardan kısa süre için yararlanan kişilerden de ücret alınması nedeniyle bu otoparkların tercih edilmemesi ve parsel dışında otopark çözümü aranmasının trafiği olumsuz etkileyeceği de tabiidir. İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin kararının bozulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir” denilmişti.

ÖZGÜRLÜĞÜN ÖNÜNE ÇEKİLMİŞ BARİYER!

Yani aslında AVM'lerin AVM'yi ziyaret eden vatandaştan hiçbir şekilde 0-3 saat arasında ücret hakkı bulunmuyor. Bu nedenle de aslında vatandaşın önüne otopark çıkışlarında konulan bariyerler, hukuken vatandaşın özgürlüğünün önüne konulmuş bir duvardan farksız.

ÖDEMEYİN, İSTEYENİ ŞİKAYET EDİN!

Bu nedenle vatandaşların AVM otoparklarında 3 saate kadarki araç park ücretlerini hiçbir şekile ödememesi ve hatta bu parayı talep eden AVM'leri de hiç vakit kaybetmeden İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne şikayet etmesi gerekiyor. Bunun için ihtiyaç duşulan tek şey, bir telefon numarası. Yani Büyükşehir Belediyesi'nin Beyaz Masası ALO 153.

Vatandaşın bu yöndeki şikayetleri konusunda özellikle UKOME ve Beyaz Masa, oldukça hassas davranıyor. Sosyal medyadan yapılan şikayetleri bile online takip eden kurumlar, bugüne kadar yaptıkları denetimlerle ve ihbarlar sonucu yapılan baskınlarla AVM'lere onbinlerce liralık cezalar kesmiş durumda.

Bu nedenle hakkını savunan bir vatandaşın, sosyal medyayı da kullanarak şikayetini muhakkak ve bir an önce dile getirmesi gerekiyor.

Bu yasayı uygulayan ve vatandaştan otopark ücreti almayan AVM'ler dışında, halen vatandaştan otopark ücreti tahsil eden AVM'lerin cezalandırılması için vatandaşa büyük iş düşüyor. Çünkü bu durum aslında vatandaş kadar, yasaları harfiyen uygulayan ve vatandaştan hiçbir otopark ücreti almayan AVM'leri de yarattığı haksız rekabet nedeniyle mağdur ediyor.

Bir yanda kurala uyan ve hiçbir ücret talep etmeyen AVM'lere karşı öbür yanda milyonlarca liralık otopark ücretiyle yasaya rağmen ayrı bir gelir kapısı yaratan AVM'ler karşı karşıya kalıyor.

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ: İNSANLAR ZATEN BEDELİNİ ÖDÜYOR
;
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, "İnsanlar AVM'lere alışverişe geldiklerinde zaten belli bir bedel bırakıyor. Bu bedeli bırakmanın karşılığında da ücretsiz otopark hizmeti verilmeli. Aldığı malzemeyi aracıyla taşıyacak ve bunun için otopark göstermek zorunda." dedi.