AVM'lerde Kobani korkusu
Alarma geçildi, güvenlik önlemleri artırılıyor
Yabancı kurumların vatandaşlarına “AVM’ler gibi kalabalık yerlerden bir süre uzak durmaları’ yönündeki tavsiye mesajları gözleri gün içinde binlerce kişiyi ağırlayan AVM’lere çevirdi. Eylemler başladığından beri zaten alarmda olan AVM’lerde güvenlik ve personele takviye yapıldı.
Habertürk'ün haberine göre, IŞİD’in Kobani’yi kuşatmasıyla Türkiye’de başlayan eylemler ve yaşanan olaylar güvenlik hassasiyetini artırdı. İngiliz Konsolosluğu dahil bazı yabancı kurumların Türkiye’de yaşayan vatandaşlarına “AVM’ler gibi kalabalık yerlerden bir süre uzak durmalarını” tavsiye eden mesajlar göndermesi sosyal medya üzerinden yayılınca gözler büyük alışveriş merkezlerine çevrildi. Bu söylentilerden önce de aslında büyük kentlerde AVM’ler gibi kalabalık sosyal alanlarda önlemler sıkılaştırılmaya başladı. Yüz tanıma sistemli kameralardan x-ray cihazlarına kadar pek çok özel ekipmanla korunan alışveriş merkezleri tehdit olarak algılanabilecek bir gelişme yaşanmamasına rağmen, toplumsal olayların yarattığı olağan risk karşısında tedbiri elden bırakmadı.
GÜVENLİĞE TAKVİYE
Nitekim İstanbul’daki pek çok AVM’de özel güvenlik personeli sayısına takviye yapıldı. Otoparklara giren araçları daha fazla güvenlik elemanının kontrol ettiği sistemlere geçildi. Çoğu AVM bulunduğu çevrede herhangi bir olay çıkması ihtimaline karşı, bölgedeki emniyet birimleriyle dirsek temasında çalışmaya başladı. Tedbir amaçlı uygulamaların tüketiciye hissettirilmemesine özen gösterilirken, AVM’lerde ziyaretçi kaybı olmadığı ifade edildi. AVM yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, son günlerde gerek cirolarda gerekse ziyaretçi sayılarında gerileme gözlenmedi.
ESNAFA YARI ZAMANLI GÜVENLİ ELEMANI TAHSİS EDİLİYOR
Son günlerde yalnız AVM’lerde değil, pek çok yaşam alanında güvenlik tedbirlerinin artırıldığını doğrulayan Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu Başkanı Bülent Perut, “Devriye görevlisi sayısı yükseltiliyor. Ancak bunlar çok büyük problemler olduğu veya beklendiği için değil, tamamen önlem amaçlı. Sıkıntılı bir dönem yaşanıyor elbette, fakat bu gibi uygulamalar önemli günler takvimine göre zaman zmaan yapılır” dedi. Türkiye’de özel güvenlik eğitimi almış 1 milyona yakın insan olduğunu, 1700 özel güvenlik şirketi bulunduğunu söyleyen Perut, “Yalnız AVM’ler değil, büyük kentlerdeki bazı cadde mağazaları ve esnaflar da bu gibi zamanlarda özel güvenlik talep etmeye başladı. Örneğin İstiklal Caddesi’nde mağazası olan bir esnafa yarı zamanlı güvenlik görevlisi tahsis edilebiliyor” diye konuştu.
İstinye Park Genel Müdürü TOLGA ENGIN
‘Riske karşı önlemler alınıyor’
“Güvenlik uygulamalarında alarm seviyeleri var. Şu anda da farklı bir alarm düzeyine geçtik. Fakat bu sadece risklere karşı alınan bir önlem. Tedirginlik yaratacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Güvenliklerin sayısı arttı, eğitim anlamında zenginleştirildi. Olasılıkları değerlendirebilecek şekilde emniyetle de temastayız. Ziyaret veya satışa negatif bir yansıma da söz konusu değil.”
Arena Park AVM Genel Müdürü MUHSIN ERKOÇ
‘Güvenlik personeli ve kameraların sayısını hemen artırdık’
“AVM’nin önündeki meydan her akşam eylemcilerin toplanma yeri fakat bize bir zarar gelmedi. Yine de çeşitli önlemler aldık. Bu meydana bakan mağazaları her ihtimale karşı uyardık. Örneğin kiracılarımız arasındaki bankaya ‘Erken kapatabilirsiniz’ dedik. Güvenlik görevlilerinin sayısı yüzde 30 oranında artırıldı. Geçici eklenenlerle birlikte toplam personel sayısı 38’i buldu. Otopark kontrollerini daha da sıkı hale getirdik. Herhangi bir olaya karşı teknolojik olarak önlemleri artırdık. Kameraların sayısı fazlalaştırıldı, nitelikleri yükseltildi.
Historia AVM Genel Müdürü ABDULLAH SAĞLAM
‘Emniyetle koordine haldeyiz, saat başı bilgi alıp veriyoruz’
“Historia, Fatih’te. Konumu çok kozmopolit. Her zaman güvenlik önlemlerimiz diğer pek çok AVM’ye göre fazladır. Emniyetle koordine halindeyiz. Son 4-5 gündür bu iletişim arttı. Neredeyse saat başı bilgi alışverişi yapıyoruz. AVM’de sivil polisler de var; otomasyonu takip ediyorlar. Özel güvenlik şirketinden istihdam ettiğimiz personelin izinleri kaldırıldı, tam kadro buradalar. Sayıları da yüzde 30 arttı, 44 kişiye çıktı. AVM’de 180 kamera var. Bunları 2 kişi takip ederdi; bu sayı da 4’e çıktı. Bunlar risk karşısında alınan önlemler. Halk hayata devam ediyor, bir tenhalaşma yok.”
Multi Development Türkiye CEO’su HULUSI BELGÜ
‘Korumada daha dikkatli olunacak’
“AVM’lerimizde sıra dışı bir durum yok. Elbette sıcak günler yaşadığımız için ekiplerle görüşmeler yapıldı. Özellikle güvenlik hizmeti alınan firmalarla görüşüldü. Daha dikkatli hizmet sağlanması için direktif verildi. Yüz tanıma sistemi dahil, gelişmiş teknolojilerle güvenlik sağlıyoruz. Doğu’daki AVM’ler sokağa çıkma yasağından ötürü kapalı kaldığı için daha çok etkilendi.”
‘GEÇİCİ ÇALIŞMA İZNİ ALINIYOR’
AVM ve konut projelerine hizmet veren Burga Güvenlik’in sahibi Bilgi Ünal “İşi sıkı tuttuğumuz bir dönem” yorumunu yaptı. Özellikle giriş çıkış noktalarında dikkatli olunduğunu aktaran Ünal, “1 personel, 2’ye çıktı. Ek mesai kondu. Güvenlik görevlisi sayısını artırabilmek için emniyetten geçici çalışma izni alınıyor. Bu sürede de kolaylık sağlanıyor” dedi.
NELER YAPILIYOR?
*Güvenlik görevlilerinin sayıları artırılıyor. Pek çok AVM’de emniyetten gerekli izinler alındıktan sonra bu sayıda yüzde 30’a varan artış sağlandı.
*Güvenlik kameralarının sayısı fazlalaştırılıyor. Ayrıca, görüntüleri izleyen görevlilerin sayıları da artırılıyor.
*Otopark giriş çıkışlarında araç kontrolleri sıkılaştırılıyor.
*Yüz tanıma sistemli kameralar kullanmayan AVM’ler bu yönde yatırımlar yapıyor.
*İstihbarat ve güvenlik konusunda emniyet güçleriyle temas halinde çalışılıyor. Bazı AVM’lerin içinde sivil polisler de görev yapıyor.