Avrupa kâbusu hortluyor

İtalya resesyona girdi, Almanya altı çeyrek sonra ilk kez küçüldü. Fransa ise iki çeyrektir yerinde sayıyor. 'Krizi artık atlattı' denilen Avrupa'da işler hiç de iyiye gitmiyor.

Avrupa kâbusu hortluyor

AVRUPA'NIN dev ekonomilerinde domino etkisi... Geçen yıl son çeyrekte toparlanmaya geçen kriz ülkeleri yeniden teklemeye başladı. Üstelik bu kez daralmaya Almanya gibi Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkeleri de katılmaya başladı. İkinci çeyrekte Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya yeniden resesyona girdi.

Ekonomiye güven azalıyor

Geçen yıldan bu yana yeni hükümetin ekonomik reformlarıyla dümeni toparlamaya çalışan ülke, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 0.3, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 0.2 daraldı. Fransa ekonomisi de bir öncekinde olduğu gibi ikinci çeyrekte de büyüme göstermedi. Ülke ekonomisi ikinci çeyrekte yatay seyrederken beklenti yüzde 0.1 büyüme yönündeydi. Ülke ekonomisine azalan güvenin ve buna paralel düşen yatırımların Fransa'yı duraksattığı belirtiliyor.

Sağ gösterip, sol vurdu

Bunun üzerine Fransa'nın 2014 yılı büyüme hedefi de yüzde 1'den yüzde 0.5'e düşürüldü. Avrupa ekonomisi için bir kötü sürpriz de Almanya'dan geldi. Geçtiğimiz günlerde sanayi verileri oldukça düşük gelen Almanya, ikinci çeyrekte değişim kaydetmeyeceği beklentisine karşılık yüzde 0.2 daraldı. Beklentilerin aksine daralan Almanya ekonomisi, Euro Bölgesi'ne yönelik kötümser tahminleri de desteklemiş oldu. Ülkelerin peş peşe büyümede ekside kalması ve son dönemde Ukrayna, Rusya gibi jeopolitik krizlerin etkisiyle Avrupa ekonomisini tehdit eden baskılar gittikçe artıyor.

TÜRKİYE'NİN İHRACATINI ETKİLER Mİ?

Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin ihracatındaki payı da gittikçe artıyor. İthalatı gerileyen AB'ye Türkiye'nin ihracatı ilk 7 ayda yüzde 14 arttı. Bölgesel pazarlardaki tüm olumsuzlukları Avrupa pazarındaki talebi karşılayan Türk ihracatçıları sırtlıyorlar. Yılın ilk 7 ayında en önemli 5 ihracat pazarından 4'ü Avrupa'dan; Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa şeklinde sıralandı. Ancak bu ülkelerden gelen kötü büyüme verilerinin Türkiye'nin ihracatını ne yönde etkileyeceği merak konusu.

Euro Bölgesi'nde büyüme durdu

DEV ekonomilerden gelen kötü veriler Euro Bölgesi'nin ikinci çeyrek büyümesinde de etkisini gösterdi. İkinci çeyrekte Euro Bölgesi'nde GSYH değişim göstermedi. Ancak Euro Bölgesi'nde büyümenin çeyrek bazında yüzde 0.1, yıllık bazda yüzde 0.4 olarak gerçekleşmesi bekleniyordu. Euro Bölgesi ilk çeyrekte, yüzde 0.2 büyümüştü.

G. Kıbrıs'ta iflas endişesi

AVRUPA ekonomilerinin üzerinde dolaşan kara bulutlar bazı ülkelerde ise fırtınaya dönüşmeyi bekliyor. Moody’s, takipteki krediler yüzünden Rum bankacılık sisteminin tehlikede olması sonucu Güney Kıbrıs’ın orta vadede iflas edebileceğini açıkladı.

Enflasyonda sürpriz yok

EURO Bölgesi'nde enflasyon ise, temmuz ayında beklentilere paralel gerçekleşti. Tüketici fiyatları endeksi yıllık bazda yüzde 0.4 artarken, tahminler de benzer seviyedeydi. Bu oran Ekim 2009'dan bu yana gerçekleşen en düşük seviye olarak kaydedildi.

BES'e 4.9 milyar euro

krizin en derin ülkelerinden Portekiz'in de başı Banco Espirito Santo (BES) ile dertte. Hükümet son olarak 3.6 milyar euroluk rekor zarar açıklayan BES'i kurtaracak yeni planını açıkladı. Yapılandırılma için 4.9 milyar euroluk fon oluşturulacağı bildirildi.