Avrupa'nın yeni savaşı çetin geçecek!

'Tehlikeli düzeyde yüksek...'

Avrupa'nın yeni savaşı çetin geçecek!

Yeni yılın ilk ayında gündemin önemli maddesi haline gelen kur savaşlarına Avrupa’nın hızlı giriş yaptığı görüldü. Konuya dair ilk açıklama Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup'un Başkanı Jean-Claude Juncker’den geldi. Juncker ortak para biriminin değerinin "tehlikeli düzeyde yüksek" olduğunu altını çizdi.

Juncker’in açıklamaları ile yılbaşından veri Yen’i değersizleştirme çalışan Japonya’dan gözler Avrupa’ya kaymış oldu.

Son 13 ayın zirvesine çıkan Euro finansal erime ile başa çıkmayan çalışan Euro Bölgesi için korku unsuru olmaya başladı. Davos Zirvesi’nde günde gündeme gelen konu ile ilgili olarak ünlü yatırımcı George Soros euronun Euro birliğinin sonunu getireceği noktasında uyarısı da yukarı hareket eden kurun tehlike çanları çaldığı algısını güçlendirdi.

Özellikle hafta başında ECB’den LTRO alan Avrupa bankalarının erken ödeme yapması ile euroda değer artışının hızlanması ve euro dolar paritesini 1.35’e çekmesi sonrasında analistlerin beklentisi 1.40’a yükseldi. Euro tarafında işlem yapan yatırımcıların yükselişin devamı noktasında görüş birliğinde oluşu işlemleri 2.3 milyon dolara çıkması ile de netleşmiş oldu.

Euronun hala ekonomik ve politik sorunlar ile karşı karşıya olduğunun altını çizen uzmanlar, 2013’te euro bölgesi hala kırılgan olduğunu ve 2013 için zayıf büyüme göstereceği noktasına dikkat çekiyorlar.

Euroda değer artışının büyük merkez bankalarının kurları zayıflatma çabası ile aynı zamana gelirken, değerli euro en çok Avrupa’da ihracat tarafında korku yaratıyor. Küresel ekonomilere kıyasla bölgeye ihracatın maliyetinin artmış olması zaten henüz ayağa kalkmamış olan bölge için büyük tehdit oluşturuyor.

Bölgenin en güçlü ekonomisi Almanya’da Başbakan Merkel’in Japonya’nın zayıf Yen politikasına getirdiği eleştiri Euro bölgesinde değeri artan euronun yarattığı rahatsızlığın da bir noktada yansıtıyor.

Piyasa uzmanları 2010’dan beri kur savaşlarını piyasalar üzerinde etkili olduğunu belirtirlerken artık bu savaşın daha net bir şekilde gözler önüne serildiğine vurgu yapıyorlar.