Aydın Doğan'ın damadı balıkçı oldu!

Denize servet yatıracak

Aydın Doğan'ın damadı balıkçı oldu!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı'nın eşi Ahmet Faralyalı balıkçı oldu. Faralyalı'nın yönetici ortağı olduğu Mediterra Capital Management Limited adlı fon, Didim merkezli su ürünleri şirketi Uğurlu Balık'ı satın aldı. Özel sermaye fonları şirketlerin genellikle tamamını satın almazken, Faralyalı ve ortakları Uğurlu Balık'ın tamamını satın aldı. Faralyalı ve arkadaşlarının şirketi ne kadar satın aldığı açıklanmazken, Uğurlu Balık'a 30 milyon lira yatırım yaparak, işlenmiş su ürünleri sektöründe 1 numara olmak için kolları da iyice sıvamış durumda. Uğurlu Balık, ürettiği Akdeniz balıklarını taze fileto, donuk fileto, markalı ve reçeteli yemeye hazır ürünler olarak 16 ülkede uluslararası deniz ürünleri toptancıları ve süpermarket zincirlerine satıyor.
YÜZDE 80 İŞLENMİŞ BALIK İHRAÇ EDİYOR
Mediterra Capital’in 1.5 yıldır Uğurlu Balık ile ilgilendiği, şirketin kurucusu aile satış kararı alınca satın alma fırsatını kaçırmadığı belirtiliyor. Su ürünleri son dönemin yükselen iş alanlarından biri olarak göze çarpıyor. Sektörün ihracatı 500 milyon dolara dayananırken, büyüme hızının da yüzde 15-20 arasında olduğu belirtiliyor. Yüzde 80 işlenmiş balık ihraç eden 200 çalışanı olan Uğurlu Balık, Mediterra Capital satın alma sonrası önemli yatırımlara hazırlanıyor.
25– 250 MİLYON EURO ARASI YATIRIM YAPIYOR
Peki kimdir bu Mediterra Capital Management Limited? Türkiye’deki yatırımlara odaklanan bağımsız bir özel sermaye fonu yönetim şirket; ilk fonu olan ve Alpinvest Partners, Alman Yatırım ve Kalkınma Bankası (DEG), Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD), Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V (FMO), Dünya Bankası Grubu kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC), İstanbul Venture Capital Initiative (iVCi) ve Siguler Guff & Company gibi uluslararasıkurumsal yatırımcılara ek olarak Türk sanayici aileler ve girişimciler tarafından desteklenen Mediterra Capital Partners I’in 164 milyon Euro tutarındaki final kapanışını Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirdi. Mediterra’nın münhasır yatırım danışmanıkonumundaki Mediterra Private Equity Limited, uluslararası özel sermaye yatırım tecrübesine ek olarak Türkiye’de iş yapma tecrübesine sahip olan ve Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Lehman Brothers, Bedminster Capital ve İş Girişim Sermayesi’nde çalışmış profesyonel yatırım ekibinden oluşuyor. Mediterra ekibi 9 farklı ülkede 23 farklı şirketin yönetim kurulunda görev almış ve bu şirketlere toplam 2 milyar dolar yatırmış,Türkiye’de ise 10 şirkete 750 milyon doların üzerinde sermaye yatırım yaptı. Mediterra, Türkiye’de yerleşik ve özellikle Anadolu’da faaliyet gösteren ihracat odaklı ve yurtiçi tüketime odaklanan şirket değeri 25 milyon Euro ile 250 milyon Euro arasında değişen orta ölçekli firmalara yatırım yapıyor.