Babacan konuşurken CEO'lar isyan etti!

Euromoney toplantısında kuliste kazan kaynadı: Artık o yabancıları geri döndürmek zor!

Babacan konuşurken CEO'lar isyan etti!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Gezi Parkı ile başlayan ve tüm yurda yayılan protestoların finansal piyasalara bilançosu da belli olmaya başladı. Başbakan Yardıcısı Ali Babacan dünyanın önde gelen ekonomi dergilerden Euromoney'in İstanbul'da düzenlediği Euromoney Eurasia Financial Forum'da gelişmekte olan ülkelerdeki para çıkışı ve içerideki olayların etkisiyle 26 Mayıs-17 Haziran tarihleri arasında Borsa İstanbul'dan net 1.35 milyar dolar sermaye çıkışı olduğunu söyledi. Babacan, bu dönemde swap piyasasından ise 7.8 milyar dolarlık bir çıkış olduğunu belirtti. Ancak Babacan, konuşmasında söz konusu para çıkışının tek nedeninin Gezi Parkı olayları olmadığını, çıkışın asıl nedeninin ABD 10 yıllık faizlerindeki yükseliş nedeniyle tüm gelişmekte olan piyasalarda para çıkışı yaşanması olduğunun altını çizdi. Babacan konferansta yurtdışı gelişmelere dikkat çekti ancak, konferansa katılan bankacıların ve fon yöneticilerinin de bu açıklamalara çok ciddi sitemi oldu.

SÜRECİ DOĞRU OKUMAKTA GEÇ KALINDI

Şöyle ki, paralimani.com olarak konferans arasında konuşma imkanı bulduğumuz Türkiye'nin önde gelen banka ve fon yöneticileri ekonomi yönetiminin bu süreçte yaşananları okumakta geç kaldığını düşünüyor. 22-31 Mayıs'a kadar yaşanan para çıkışının yüzde 85'ine yakın kısmının tamamen yurtdışı gelişmelerden kaynaklandığını belirten bankacılar, “Ekonomi yönetimi kamuoyuna piyasada yaşananların yurtdışı kaynaklı olduğunu, bütün gelişmekte olan ülkelerde para çıkışın yaşandığını açıklamakta çok geç kaldı. 31 Mayıs itibarıyla Gezi Parkı olayaları zirveye çıkınca ve yabancı yatırımcılar gelişmeleri Türk medyasından değil de sadece yurtdışı medyadan izlemek zorunda kalınca yabancı yatırımcılarda çok ciddi bir panik havası oluştu ve çıkışlar başladı. Yabancı satışa geçince yerli yatırımcı da panik yaşadı ve satışlar hızlandı. Ekonomi yönetimi olaylar başladığı anda piyasayı sakinleştireci açıklamalar yapsaydı piyasada kayıp bu kadar olmazdı” yorumunda bulundular.

ARTIK GELİRKEN 10 KEZ DÜŞÜNECEK

Yabancı yatırımcıların Türkiye portföylerinden yüzde 15-20'lik bölümü çıkardıklarını belirten bankacılar, bu yatırımcıların geri dönüşünün ise artık zor olduğunu belirtiyor. “Müşterilere olaylar geride kaldı ve yatırım için doğru zaman değerlendirmesinde bulunduklarını anlatan bir bankacı, “Ancak ne kadar söylesek de artık yabancı yatırımcıyı ikna etmek çok kolay olmayacak. Çünkü 7 ay sonra seçimler var ve Türkiye seçim havasına çok erken girdi” diye konuştu. Kısa vadeli sermaye yatırımların da bile bu tarz sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken bankacılar, “Orta ve uzun vadeli yabancı yatırım için durum artık daha da zor. AB ile köprüleri atan bir Türkiye var. Artık sermaye Türkiye'ye gelirken 2 değil 10 defa düşünecek” yorumundabulundu.

BORSANIN PİYASA DEĞERİ 25.8 MİLYAR DOLAR ERİDİ

Öte yandan 30 Mayıs-14 Haziran tarihleri arasında Borsa İstanbul yüzde 8.21 değer kaybederken, borsada işlem gören 407 şirketin piyasa değeri ise 25.8 milyar dolar eridi. Söz konusu dönemi borsada en hasarlı geçiren gurp ise Koç Grubu oldu. Koç Grubu'nun borsada işlem gören 10 şirketinin piyasa değeri bu dönemde toplam 4.5 milyar dolar erirken, Grup şirketlerinden en büyük kayıp 1.5 milyar dolarla Yapı Kredi'de gerçekleşti. Bunu 1.1 milyar dolar ile Koç Holding, 531 milyon dolar ile Ford Otosan izledi. En büyük değer kaybının Koç Grubu'nda olmasının nedeni ise Grubun halka açık 10 şirketinin tamamının BIST 100 içinde yer alması ve borsanın en büyük şirketlerinden olması. Koç Grubu şirketlerinin BIST 100 Endeks'indeki ağırlığı ise yüzde 14.5. Koç'un ardından en büyük hasarı ise İş Bankası Grubu aldı. Borsada 9 şirketiişlem gören Grubun şirketlerini piyasa değeri bu dönemde 2.9 milyar dolar eridi. Söz konusu 2 haftalık dönemde şirketleri en fazla değer kaybına uğrayan 3. Grup ise Doğuş oldu. Doğuş şirkeetlerinin borsadaki piyasa değeri 2.5 milyar dolar eridi.