Babacan:Birileri gidiyor ama birileri de geliyor
Bazı bankaların Türkiye operasyonlarını gözden geçirdiğini doğrulayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ama bir yandan da en büyük bankacı ICBC geliyor” dedi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Citigroup ve Royal Bank of Scotland’ın (RBS) faaliyetlerini durdurmasının ardından son olarak HSBC ile birlikte gündeme gelen Türkiye’den banka çıkışlarını değerlendirdi. “Toplu şekilde Türkiye’de iş yapmaktan vazgeçme yok” diyen Babacan, sektörün 2008 küresel krizinden sonra dünyada hızlı bir dönüşüm sürecinde olduğunun altını çizdi.
Pek çok bankanın orta ve uzun vade stratejilerini yaptığına dikkati çeken Babacan, “Doğrudur, bazı bankalar Türkiye ile ilgili operasyonlarını bu yönde gözden geçiriyor ama bir yandan da dünyanın en büyük bankacı ICBC geliyor, Türkiye’den bir banka satın alıyor. Bunlar aynı tarihte oluyor. Dolayısıyla toplu şekilde Türkiye’de iş yapmaktan vazgeçme gibi bir tablo kesinlikle görmüyoruz” dedi. Babacan, perakende bankacılığında ölçek ekonomisinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, bunu yakalayan bankaların iyi iş yaptığını, ancak bu alanda küçük kalanların kârlılığı yakalayamadığını ifade etti.
Teknik donanım ve insan kalitesi açısından Türkiye’deki bankacılık sektörünün dünya standartlarının çok üzerinde olduğunu dile getiren Babacan, “Artık dünyadan pek çok ülke geliyor, ne yapmaları gerektiğini buradan öğreniyorlar” dedi.
Ölçek ekonomisi
Babacan, bütün dünyada bankacılık sektöründe kartların yeniden dağıldığına işaret ederek, Türkiye’deki operasyonlarından vazgeçen bankalara bakıldığında çoğunun sebebinin ölçek ekonomisi olabileceğini söyledi. Küresel anlamda regülasyon baskısı olduğunu belirten Ali Babacan, “Genel anlamda bir kaygımız yok. Çünkü bankacılık sistemi çok hızlı büyüyor, hatta olmaması gerektiği kadar hızlı büyüdüğü için biz tedbir aldık. 3 yıldır yavaşlattık aslında, kredi sistemi üzerinde sınırlamalar getirdik. Bu kârlılıkları etkiledi kuşkusuz” değerlendirmelerinde bulundu. Bankaların defter ve piyasa değerinin aşağı yukarı eşitlendiğine dikkati çeken Babacan, bunu biraz da ‘normalleşme’ olarak görmek gerektiğini bildirdi.
Koalisyon ihtimali kur ve faizi artırıyor
7 Haziran seçimini, 12-13 yıldır yaşanan seçimlerin en kritiği olarak değerlendiren Ali Babacan, “Meclis’te çoğunluğu olan bir tek parti hükümetinin en kuvvetli ihtimal olduğuna yönelik bir kanaat var. Tabii diğer ihtimalleri de gözardı etmemek lazım” derken, piyasa analizleri açısından en iyi senaryonun, Meclis’te rahat bir çoğunluğu olan tek parti hükümeti senaryosu olduğuna işaret etti. Babacan, “(Piyasalar) Bir ara koalisyon olur mu acaba?’ diye şekillendi. Ne oldu? Kur arttı, faiz arttı, borsa düştü. Sonra anketler tek parti oluyor gibi oluştu, kur, faiz düştü, borsa yükseldi. Tekrar koalisyon ihtimali söylentisi çoğalınca, tersine dönüyor” dedi.
Neden gidiyorlar?
- Türkiye’deki operasyonlarından vazgeçen bankalara bakıldığında çoğunun sebebi ölçek ekonomisi
- Ölçek ekonomisini yakalayan bankalar iyi iş yaptı ancak küçük kalanlar karlılığı yakalayamadı
- Bankacılık sistemi çok hızlı büyüyor, hatta olmaması gerektiği kadar hızlı büyüdüğü için biz yavaşlattık. Bu karlılıkları etkiledi
- Küresel anlamda regülasyon baskısı