Babacan'dan Bank Asya açıklaması
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yönetimi TMSF'ye devredilen Bank Asya'da, devre gerekçe olarak ortaklar ile ilgili bilgilerin süresi içinde verilmediğini hatırlatarak, bilgiler geldikten sonra BDDK'nın değerlendirme sürecinin başlayacağını ve nihai bir karar vereceğini söyledi.
TRT Haber'de bir programa katılan Babacan, Bank Asya konusunda BDDK'nın bankacılık kanununun 18'inci maddesinin 5'inci fıkrasının baz aldığını belirterek, "Bu maddede ortaklarda aranan nitelikler var, bunlar uluslararası kriterlerdir... Bu kriterler hem banka kurulurken, hem de banka varlığını sürdürdükçe olması gerekir" dedi ve ekledi:
"Bu belgeler BDDK'ya tam olarak verilememiş...Bilgi verilen sayı az bilgi verilemeyen sayı çok... BDDK bu bilgileri kontrol edecek değerlendirmelerini yapacak, bunun sonucunda da nihai olarak bir karar verecek. Bu isimlerin hangileri banka ortağı olmak konusunda kriterleri yerine getirebiliyor hangileri getiremiyor.. Dolayısıyla bu süreç sonunda bundan sonraki aşamaların ne şekilde gerçekleşeceği belli olacak."
BDDK 3 Şubat'ta, Bank Asya'nın imtiyazlı hisselerinin ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanımına karar vermesinin ardından bankanın yönetim kuruluna dokuz kişi atanmıştı.
Yönetimin TMSF'ye devrolmasına gerekçe olarak ise bankada imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen BDDK'ya verilmediği gösterilmişti.
Bu gelişmelerin ardından Bank Asya ortakları da BDDK ve TMSF'nin karar ve uygulamalarına karşı dava açtı.
Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya, 17 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin hükümeti polis ve yargı gibi kurumları ele geçirerek devirmeye teşebbüs ettiğini söyleyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından eleştirilmiş, bu süreç sonrasında da bankanın finansal göstergeleri bozulmaya başlamıştı. Fethullah Gülen ise resmi web siteleri üzerinden, süreçle ilgisinin olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı.