Bağdat, Bakan Yıldız'ın uçağına iniş izni vermedi!

Kayseri'ye zorunlu iniş yaptı

Bağdat, Bakan Yıldız'ın uçağına iniş izni vermedi!

Bağdat yönetimi Enerji Bakanı Taner Yıldız'ı taşıyan uçağın inişine izin vermedi. Bunun üzerine uçak Kayseri'ye inmek zorunda kaldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uçağının Erbil'e inişine Irak hükümeti tarafından izin verilmemesine ilişkin, ''Tabi ki bizim yapacağımız toplantı, ister Irak'ın kuzeyinde olsun ister güneyinde olsun Irak'ın tamamı için yapılan bir toplantıydı. Bu iletişim kopukluğunun giderileceğine inanıyorum. Merkezi Irak hükümetindeki arkadaşlarımızın, değerli meslektaşlarımın bu manada hassas olacağına inanıyorum'' dedi.

Yıldız, uçağının Erbil'e inişine Irak hükümeti tarafından izin verilmemesi nedeniyle geldiği Kayseri'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erbil programının dün planlandığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

''Dün planladığımız şekilde, Sayın Putin'in ziyaretinden sonra Kuzey Irak'ta yapılmakta olan bir uluslararası toplantıya, enerji ve doğalgazla alakalı bir toplantıya katılmak için bugün başbakanlıktan tahsis edilen bir uçakla Kuzey Irak'a gitmek için İstanbul'dan yola çıktık. Ancak, bugün sabahleyin bütün özel uçaklara Kuzey Irakta'ki hava sahasının kapatıldığı tarafımıza bildirildi. Bizim bu manada istisna tutulacağımız gerekçesiyle ve inancıyla havalandık. Yolda da pilotumuz o izni alır diye... Hem Dışişleri Bakanlığımız hem de bizlerin girişimleri vardı ama yolda Kayseri üzerine geldiğimizde hala bu iznin verilemeyeceği tarafımıza söylendi.

Tabi ki bizim yapacağımız toplantı, ister Irak'ın kuzeyinde olsun ister güneyinde olsun Irak'ın tamamı için yapılan bir toplantıydı. Ben bu iletişim kopukluğunun giderileceğine inanıyorum. Merkezi Irak hükümetindeki arkadaşlarımızın, değerli meslektaşlarımın bu manada hassas olacağına inanıyorum. Çünkü, biz Irak'ın normalleşmesi için geliştirdiğimiz projelerle beraber uğraşıyoruz. Yani ister Irak'ın güneyinde, ister kuzeyinde, ister doğusu, ister batısında yaptığımız bütün projelerin Irak'ın tamamının normalleşmesiyle alakalı süreçtir. Bunun farklı algılanmasına, yanlış anlaşılmasına tabi ki bizlerin de mutlaka söyleyecekleri vardır. Bu açıdan ben bu iletişim kopukluğunun giderileceğine inanıyorum.''

Yıldız, bir gazetecinin ''Buradan Ankara'ya mı döneceksiniz'' diye sorması üzerine de şunları anlattı:

''Buradan Ankara'ya döneceğiz. Öncelikle bir değerlendirmemiz oluyor tekrar. Dışişleri Bakanımızla, sayın müsteşarımızla hem de Irakla bir yandan görüşüyorum. O açıdan ne çıkartılabilir, neler yapılabilir bunu tekrar değerlendireceğiz. Çünkü, orada birçok dev firmanın temsilcileri de özel uçaklarıyla beraber dünden gelmişlerdi. Toplantı pazartesi günü başlıyor olmasına rağmen bizim Rusya Federasyonu Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanlığımızdan dolayı İstanbul'da bulunmamız gerekiyordu. Çünkü, bizim için son derece önemli bir görüşmeydi, önemli bir misafirimiz vardı. O yüzden ben de kapanış konuşmasını yapmak üzere gidecektim. Tekrar durumu değerlendirdikten sonra kamuoyu ile paylaşacağız.''