Bakan Arslan'dan büyük müjde
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye Uzay Ajansının kurulmasına ilişkin, "Türksat 5A ve 5B ile birlikte yerli ürün katkısını, milli ürün katkısını artırarak, ülkemizde de artık uydu parçalarını üretebilir hale geleceğiz." dedi.
Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye uzay konusunda geçmişten beri çalışmalar yapıldığını ancak çalışmaların daha dar ölçekli yürütüldüğünü ifade etti.
Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde uzay ve havacılık konusunda çalışmaların yapıldığını hatırlatan Arslan, "Biz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı olarak Uzay ve Havacılık Teknolojileri Genel Müdürlüğünü kurduk ve bu 5 yıldır genel müdürlük statüsünde hizmet veriyordu." diye konuştu.
Bu konuda ajans seviyesinde bir kuruluş kurmaya çalıştıklarını anlatan Arslan, şunları söyledi:
"Gerek havacılık sanayisinin gelişmesi gerek uzaydaki gelişmeler gerekse ülkemizin uzaydaki uydular marifetiyle aldığı yer çerçevesinde artık bunun bir genel müdürlük seviyesinde yürütülemeyeceği, bunun bir ajans seviyesinde olması gerektiğini ve ülkemizin de artık uzayda olması gerektiğini, uzay politikalarına, havacılık politikalarına yön veren ülkeler arasında olması gerektiğini düşündüğümüz için ajans seviyesinde bir kuruluş kurduk, kuruyoruz."
Arslan, Türkiye Uzay Ajansı Kanun Tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisine gittiğini anımsattı.
Sanayi Komisyonuna teşekkürlerini ileten Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerek komisyon başkanımız gerek komisyon üyeleri, görüşleriyle, önerileriyle, sorularıyla ciddi katkılar verdiler. 27 maddeden oluşan ve 5 geçici maddesi olan Türkiye Uzay Ajansı Kanun Tasarısı arkadaşların önerileri, fikirleri çerçevesinde komisyondaki değişikliklerle birlikte genel kurula gidecek şekilde komisyondan geçti. İnşallah 10 gün içerisinde genel kurulun gündemine gelecek, genel kurul da Uzay Ajansı Kanun Tasarısının kabul edilip kanunlaştırması durumunda biz uzayda yerimizi alacağız."
"Türksat 6A'yı milli ve yerli katkılarla ülkemizde üretmiş olacağız"
12 ülkenin uydu fırlatma kabiliyetine sahip olduğunu söyleyen Arslan, Türkiye'nin de Uzay Ajansıyla bu ülkeler arasına gireceğini kaydetti.
Özellikle astronot eğitimi dahil, birçok konuda bu ülkeler arasında yer alacaklarını anlatan Arslan, şöyle devam etti:
"Uzaya uydu fırlatma kabiliyeti dahil ki bugün dünyada 12 ülke uydu fırlatma kabiliyetine sahip, bunların arasına girmiş olacağız. Zaten kendi uydumuzu üretmekle ilgili geçmişten beri düşüncelerimiz vardı. Biz yaklaşık 10 yıldır ürettiğimiz uydularda Türk mühendislerinin bu yeteneğini ve bu yetkinliğini kazanabilmesi adına mühendislerimizi dünyanın her yerinde üretim safhalarında da bulunduruyorduk. Mühendislerimiz gerekli yetkinliğe sahip oldular. Ülkemizde bu yetkinlikte gerekli eğitimli, donanımlı personel var artık. Türksat 5A ve 5B ile birlikte yerli ürün katkısını, milli ürün katkısını artırarak ülkemizde de artık uydu parçalarını üretebilir hale geleceğiz ve Türksat 6A'yı inşallah tamamen milli ve yerli katkılarla ülkemizde üretmiş olacağız. Dolayısıyla Türkiye Uzay Ajansıyla birlikte bundan sonra uydu üreten, uydu fırlatan ama bununla yetinmeyip uydu ihraç eden bir ülke haline gelmek istiyoruz. Tabii sadece uydu yapmak yetmiyor. Bunların fırlatılabilme kapasitesi ve kabiliyeti de ülkeler için çok önemli. Bu sektörde avantaj sağlamış oluyor. Biz de inşallah Türkiye Uzay Ajansıyla birlikte artık fırlatma kabiliyetine de haiz bir ülke olacağız."
Türkiye Uzay Ajansı kurulmasının yeni gelişmeleri de beraberinde getireceğini dile getiren Arslan, iletişim ve teknolojinin çok geliştiğine dikkat çekti.
Bu konuda dünyada "birinci lige" çıkmayı amaçladıkların vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:
"İletişim ve teknoloji gelişimi ve bilişim sektörünün gelişimine bağlı olarak buradaki hız dünyanın her yerinde, her alanda kullanılıyor ancak bundan sonra uzaydaki gelişmelerin takip edilmesi, oradaki avantajların ve hızın da dünyadaki ticarete, üretime günlük hayata adeta adapte edilip oraya aktarılması gerekiyor. İnşallah biz uzay ajansı marifetiyle bu kabiliyetimizi de yakalamış ve dünyada uzay konusunda, uzayla ilgili işlemler konusunda da birinci lige çıkmış olacağız. Artık birinci ligde hareket edeceğiz ve büyük bir pazardan bahsediyoruz."
Amaçlarının bu sektör içindeki payı katlayarak artırmak olduğunu belirten Arslan, "Bu sektör üzerinden de ülkemize hem katma değer oluşturmak hem bu sektördeki karar vericilerin arasında ülkemizin yer almasını sağlamış olacağız. Bizim hedefimiz, 38 ülkenin içerisine gireceğiz 'orada kaldık' demeyeceğiz. Bu 38 ülke içerisinde üst ligde 10-12 tane ülke var. Kısa sürede onların seviyesine yaklaşmak ve o lige girmemiz gerekiyor." dedi.