Bakan Çelik zam teklifini açıkladı

Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlilerine 2016 yılı için 4+4, 2017 yılı için 3+3 zam önerisinde bulundu

Bakan Çelik zam teklifini açıkladı

Memur zammı son durum için hükümet yeni zam teklifini bugün açıkladı. Haber bekleyen memurlar için kritik memur zammı teklifi 3. oturumdan sonra geldi. Memur zammı son durum için beklenen açıklamayı Faruk Çelik yaptı. Çelik, 2016 yılı için 4+4, 2017 yılı için 3+3 zam önerisinde bulundu.

Bugün 3. kez toplanan komisyondan sevindirici memur haberi gelmesi bekleniyordu ama sendikaların 8+8 teklifine hükümetten 4+4 2017 için 3+3 oranında zam teklifi geldi.

İŞTE YENİ ZAM TEKLİFİ

Faruk Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Faruk Çelik, 2014-105 yıllarını kapsayan sözleşmenin genelinden elde edilen 17 maddelik kazanımların devam etmesini teklif ediyoruz. ikinci olarak 11 hizmet kolunundan 85 kazanım elde edilmişti. Bunun da devam ettirilmesi yönündeki teklifimizi size sunuyoruz. 2015-2016 yılları için teklif şu anda değerlendiriliyor. Dün itibariyle komisyon kuruldu, bugün saat 14.oo itibariyle 2016 yılınn Ocak-Temmuz yüzde 4+4 olarak artışın sağlanması, 2017'de yüzde 3+3 olarak verilmesi. Enflasyonda büyük fark olursa, bir sonraki dönemde enflasyon farklarının ödenmesini teklifimizi sunuyoruz."

Hükümetin, 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde zam teklifini bugün sunması bekleniyor. Yetkili konfederasyon Memur Sen'in 8+8'lik talebine karşın, hükümetin yüzde 3+3'lük teklifi gündemde. Bu oranın yüzde 3+4'e çıkarılabileceği kaydediliyor. Zam oranlarının açıklanması öncesi Başbakan Davutoğlu önceki akşam (Çarşamba) Çankaya Köşkü'nde Memur Sen heyeti ile bir araya geldi. Memur Sen, zam beklentisinin yanı sıra, sosyal hakları içeren dosyayı Başbakan'a sundu. Bütçe imkanları dahilinde memurların taleplerini değerlendirdiklerini vurgulayan Başbakan'ın zam oranıyla ilgili nasıl bir insiyatif kullanacağı bekleniyor.

Memur zammı için sendikalarla 3. kez masaya oturan hükümetin zam pazarlığında neler yaşanmıştı?

EMEKLİYE PROMOSYON

Görüşmelerde memur emeklileriyle ilgili tekliflere de yer verildi. Memur Sen emeklilerin maaş promosyonu konusunu da masaya taşıdı. Emekli kamu görevlilerine maaş aldıkları banka tarafından promosyon ödenmesini sağlamak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bankalara protokol imzalanmasını teklif edildi. Teklif gerçekleşirse ödemeler ilgili mali yılın maaş ödemesiyle birlikte gerçekleşecek. Protokol imzalanıncaya kadar SGK bütçesinden ödenmek üzere emekli kamu görevlilerine iki yılda bir 'en yüksek devlet memuru aylığı' kadar promosyon ödenecek.

EŞ VE ÇOCUK YARDIMI

Memur Sen kamu kuruluşlarından emeklilerin sendika üyesi olabilmelerinin sağlanması için de teklifte bulundu. Söz konusu teklif kabul edilirse, emeklilik öncesinde üyesi oldukları sendika ile ilişkileri devam edecek, sendika üyelik aidatlar SGK tarafından ödenecek. Çalışmayan memur eşi içinde ödenen eş yardımı tutarının 275 TL'ye çıkması istekler arasında. Hem çalışan hem emekli için, her çocuğa 75 TL 'çocuk yardımı' isteniyor.

Memur '8+8' zam istiyor teklif bugün masaya geliyor

Yetkili konfederasyon Memur Sen'in 8+8'lik talebine karşın, hükümetin yüzde 3+3'lük teklifi gündemde. Ancak bu oranın ilk planda yüzde '4+4' seviyesine çıkabileceği kaydediliyor.

Hükümetle memur konfederasyonları arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde sıra "zam pazarlığı"nda... Yetkili konfederasyon Memur Sen'in 8+8'lik talebine karşın, pazarlığa 3+3'lük orandan başlayacak hükümetin, görüşmeler sırasında oranı bir miktar daha yukarı çekeceği bildirildi.

DOSYA BAŞBAKAN'DA

Enflasyon farkının da, geçmiş yıllarda olduğu gibi memurlara ödenmesi planlanıyor. Kritik görüşme öncesi Memur Sen heyeti, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşerek, taleplerini içeren dosyayı sundu. Davutoğlu'nun da, "Bütçe imkanları dahilinde, ekonomik dengeleri bozmadan elimizdeki her türlü imkanı kullanacağız" mesajı verdiği öğrenildi.

ZAM ORANI NETLEŞECEK

Toplu sözleşme görüşmelerinde önceki gün 7, dün de 4 hizmet kolunun toplu sözleşme taleplerinin masaya yatırıldığı bildirildi. Sosyal konuların da değerlendirildiği toplantılarda asıl beklenen ise hükümetin 2016 yılında memur maaşlarına yapmayı planladığı zam oranının netleşmesi. Bu kapsamda Başbakan Davutoğlu, önceki akşam Memur Sen heyetiyle Çankaya Köşkü'nde 1 saat görüştü. Hangi talepler var? TOPLU sözleşme görüşmeleri 3 Ağustos'ta başlamıştı. 5 milyon memur ve emeklisini ilgilendiren görüşmelerde yetkili konfederasyon Memur Sen, 2016 için 8+8 maaş zammı istedi. Ayrıca, 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere taban aylığına 150 TL zam, 2015 yılı ekonomik büyüme oranının yüzde 50'si ve üç aylık dönemlerdeki büyüme oranları kadar refah payı ile enflasyon farkı talep etti.

PAZARLIK TAMAMLANIYOR

Hükümetin zam pazarlığında oranı yüzde 4+4'e çıkarabileceği konuşuluyor. Memur Sen yetkilileri, Başbakan ile görüşmenin olumlu geçtiğini, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in de olumlu bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Hükümetin, bütçe dengelerini bozmadan çıkabileceği oranlar pazarlıkla netleşecek. Bir hafta içinde pazarlığın sonuçlanması bekleniyor.(Akşam)

HÜKÜMETİN TAHMİNİ TEKLİFİ 3+3

Memur ve memur emeklilerinin yakından izlediği toplu sözleşme maratonu sürüyor. Emeklilerin talepleri de toplu sözleşme masasına taşındı. Talepler arasında promosyon, aile yardımı, sendika, indirimli tatil, maaş düzeltmesi başı çekti. Gözler bugün hükümetin teklifinde.

Hükümet'in, orta vadeli programdaki yüzde 5'lik enflasyon beklentisi doğrultusunda yüzde 3+3 lük bir teklif sunması bekleniyor.

Yetkili konfederasyon Memur-Sen ise, 2016 için yüzde 8+8 zam, 2017 içinse yüzde 7+7 zam istiyor.

CUMA NAMAZI VE KRAVAT TEKLİFİ

Zammın müzakere edileceği masada ikinci büyük tartışma konusunun ise memura cuma namazı izni verilmesi ile kamuda kravat takma zorunluluğunun kaldırılması ile ilgili maddelerde yaşanacak.

Memur-Sen, cuma günleri öğle tatiliyle birleştirilerek memura 2 saatlik cuma namazı izni verilmesi ile memurlara kravat zorunluluğunun kaldırılarak, kılık kıyafet serbestisi getirilmesi taleplerini bugün Hükümet'e sunup müzakereye açacak.

"DİNİ KURALLARLA MI YÖNETİLECEĞİZ?"

KESK Başkanı Lami Özgen, Memur-Sen'in bu iki talebine de masada karşı çıkacaklarını söyledi. Çalışma hayatının dini kurallara göre değil, demokratik hukuk kurallarına ve uluslararası sözleşmelere göre belirlendiğini ifade eden Özgen, "Çalışma saatlerini dine göre değiştirmenin dini kuralları dayatmaktan başka bir anlamı yok. Kravat talebiyle de memur evrensel kıyafetten uzaklaştırılıyor. Kılık kıyafet sorunu başörtüsü ve kravat gibi parça parça değil, tümden çözülmelidir." dedi.

"KIYAFETTE İNATLAŞMAYA GEREK YOK"

Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk da, kamuda cuma namazı kılamadım diyen bir memur bile duymadığını, buna karşın yine de cuma namazı izni talebine tam destek vereceklerini söyledi.

Kılık kıyafet serbestisinde ise dikkatli olmak gerektiğini belirten Koncuk, "Yasakçı zihniyet kalksın ama, her şey serbest olursa, şortu, şalvarı giyen, poşuyu çeken devlet dairesine gelir oturur. Devlet ciddiyeti kalmaz." dedi. Memur-Sen Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul da, "Amacımız yasakları kaldırmak. Memur beni arıyor, ben şalvar giymek isterim diyor. Giyemezsin, pantolon giy. Şalvarı tarlada giy, hafta sonu giy. Burada inatlaşmaya gerek yok." diye konuştu