Bakan Işık: Yerli otomobilde dördüncü prototip 22 Aralık'ta hazır
Yerli otomobilde Crossover modeli 22 Aralık günü hazır olacak.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilde üçüncü prototipin paylaşıldığını, dördüncü prototipin 22 Aralık günü hazır olacağını, seri üretimin ise 2019 sonunda gerçekleştirileceğini söyledi.
Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) Ankara'da gerçekleştirilen 48. Genel Kurulu'na katılan Bakan Fikri Işık, öncesinde gazetecilerin sorularına muhatap oldu.
Işık, yerli otomobil kapsamında daha önce belirlenen yol haritasına uygun şekilde çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti, söz konusu prototipin Crossover modeli olacağını kaydetti. Işık, "Buna da TÜBİTAK'ın teknolojisini yükleyeceğiz ve testlerini başlatacağız. 2016 sonu itibarıyla her türlü arazi iklim ve mevsim şartlarında testlerini denemelerini yapacağımız bir filo üretmeyi planlıyoruz. 2018 Mayıs-Haziran'ında tanıtımını, 2019 sonuna kadar da seri üretimle araçların piyasaya çıkmasını sağlayacağız." dedi.
Türkiye'nin büyümesine değinen Bakan Işık, üçüncü çeyrekteki yüzde 4'lük büyümenin dördüncü çeyrek ve 2016 yılı için ümit verici olduğunu söyledi.
BAKAN IŞIK GENEL KURUL'DA KONUŞTU
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 48. Genel Kurulu, Ankara'daki The Green Park Otel'de gerçekleştirildi. Bakan Fikri Işık, katılımcılara yaptığı konuşmada TÜBA Kanunu'nu bu yasama döneminde Meclis'e getirmeyi planladıklarını söyledi. "Aslında bunu geçen sene yapmak istiyorduk, ancak bildiğiniz gibi, seçimlerin tekrarlanması nedeniyle Meclis çok az bir süre açık kalabildi." dedi.
Görev süresi dolan TÜBA üyelerine yapmış oldukları özverili çalışmalar için teşekkür eden Bakan Işık, şöyle devam etti: "Anne babalara, öğretmenlerimize çok büyük bir sorumluluk düştüğünü ifade etmek isterim. 'İcat çıkarma' diyerek uyardığımız, 'her şeyi merak etme, her şeyi sorma' diye kızdığımız, bir şeyleri karıştırmasından rahatsız olduğumuz çocukları; bilim sevgisine sahip bireyler olarak yetiştirmemiz ne derece mümkün olabilir? Unutmayalım ki ülke olarak, bizim en büyük avantajımız, en büyük kaynağımız, genç, büyük ve dinamik nüfusumuzdur. Böyle geniş bir havuza sahip bir ülkenin çok daha fazla bilim insanı ve akademisyen yetiştirmesi gerekir."
Devletin Ar-Ge'ye ayırdığı kaynağın her geçen gün arttığını ifade eden Işık, "2002'de 76 olan üniversite sayımız, bugün 193'e ulaştı. Bugün öğretim üyesi sayımız, 2002'deki rakamın 2 katını geçmiş durumda. 2014 yılında, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı, tarihimizde ilk defa yüzde 1 seviyesini geride bıraktı." dedi.
"ESAS MESELE İNSAN KAYNAĞINIZIN NİTELİĞİDİR"
Bakan Işık, "Maddi anlamda en iyi tesislere, imkanlara, laboratuvarlara, üniversite binalarına da sahip olsanız, esas mesele insan kaynağınızın niteliğidir. Toplum olarak, bilime uygun bir ekosistem, bilim yapmaya elverişli bir atmosfer inşa etmemiz, maddi imkanlar hepsinden çok daha önemlidir." diye konuştu.