Bakan Zeybekci: Yatırımlardaki bu düşüş bilhassa sorgulanmalıdır

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Yeni fikirler ve açılımlar üzerine odaklanmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum

Bakan Zeybekci: Yatırımlardaki bu düşüş bilhassa sorgulanmalıdır

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Böylesine değişken ve belirsiz bir ekonomik ortamda, geçici ve klasik politika çözümleri üzerinde durmaktansa, yeni fikirler ve açılımlar üzerine odaklanmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum"dedi.

Bakan Nihat Zeybekci, G20-OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu: "Gelişen küresel ekonomide uluslararası yatırım politikaları" zirvesine katıldı. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria'nın da katıldığı zirvede açılış konuşmasını yapan Bakan Zeybekci, yatırımların, istihdam, refah artışı ve yenilik için mihenk taşı konumunda olduğunu ifade ederek, "Gerek sermaye ihraç eden ve gerekse sermaye çeken ülkeler ekonominin dönüşmesinde yatırımların büyük gücünün farkındalar. Bu çerçevede, sürdürülebilir bir büyüme için yatırımların artırılması ve daha fazla yatırım çekilmesi birçok ülkenin öncelikli politika hedefi olmaya devam etmektedir" dedi.

"YATIRIMLARDAKİ BU DÜŞÜŞ BİLHASSA SORGULANMALIDIR"

Zeybekci, bazı toparlanma işaretlerine rağmen, küresel ekonomi hala ciddi bir yatırım krizi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Uluslararası doğrudan yatırım akımları kriz öncesi seviyelerine kıyasla yüzde 40 düşük oranda seyretmektedir. Daha da önemlisi, uluslararası doğrudan yatırımlardaki bu ciddi düşüşün nasıl telafi edileceği hala bir soru işaretidir. Kriz sonrası faizlerin oldukça düşük seyrettiği, merkez bankalarının bol likidite sağladığı bir ortamda dahi yatırımlardaki bu düşüş bilhassa sorgulanmalıdır. Bu bağlamda, Forumun açılış oturumunun ana temasının 'yatırımların tekrar canlanmasını sağlayacak politika alternatifleri' olarak belirlenmesinin sebebi de budur" diye konuştu.

"YENİ FİKİRLER VE AÇILIMLAR ÜZERİNE ODAKLANMAMIZIN DAHA DOĞRU OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Zeybekci, "Böylesine değişken ve belirsiz bir ekonomik ortamda, geçici ve klasik politika çözümleri üzerinde durmaktansa, yeni fikirler ve açılımlar üzerine odaklanmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum. Albert Einstein'ın da belirttiği üzere; 'Aynı şeyi tekrar tekrar yapmak ve farklı sonuçlar beklemek deliliktir'. Bu nedenle, tüm ihtiyacımız olan mevcut kilitlenmeye cevap olacak, sürdürülebilir toparlanmayı sağlayacak ve özellikle yatırımları tekrar canlandıracak yeni ve yaratıcı ekonomi politikaları ve politika alternatifleri üretmektir. Bu noktada tüm ekonomilerin makro hedefinin büyüme, büyümenin kaynağının yatırım, yatırımın kaynağının da tasarruf olduğunu vurgulamak isterim. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, şirketlerimizi sermaye piyasaları ile tanıştırmak, sadece halka açılarak değil bünyelerine uygun sermaye piyasası araçlarını kullanmaya yönlendirmek başta yatırım kuruluşlarımız olmak üzere hepimizin görevidir" dedi.

"YENİ UFUKLAR VE DAHA GENİŞ BAKIŞ AÇILARINA İHTİYAÇ OLDUĞU KAÇINILMAZ BİR GERÇEKTİR"

Bakan Zeybekci, "Hepimiz yatırım açığını kapatmanın yolunun açık ve istikrarlı bir yatırım ortamı, yeterli finansman olanakları ve etkili politika uygulamalarından geçtiğinin farkındayız" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak, saydığım bu faktörler birbirini tamamlamakla birlikte kuşkusuz ki yeterli değildir. Yeni ufuklar ve daha geniş bakış açılarına ihtiyaç olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Küresel ekonomi; yeni üretim yöntemleri, KOBİ'ler, küresel değer zincirleri ve bölgesel Mega anlaşmalar gibi yeni eğilimlerin yükselişi ile birlikte yeni zorluklar ve yeni çözüm arayışları ile karşı karşıyadır. Oldukça kapsamlı olan bölgesel mega anlaşmalar, dikkatli bir şekilde tasarlanmak ve uygulanmak kaydıyla ticaret ile yatırımın tüm ülkelerin büyüme stratejilerinin merkezine konulmasında ve hukuki çerçevenin çizilmesinde etkin araçlar olabilir"

"BÜYÜK FİRMALAR ÖNE ÇIKIYOR"

Bakan Nihat Zeybekci, küresel değer zincirlerinin ve dünya ticaretinin mevcut yapısına bakıldığında, büyük ölçekli çok uluslu şirketlerin hakimiyetinin görüldüğünü ifade ederek, "Ayrıca, teknoloji üretimi, verimlilik, finansal derinlik gibi alanlarda da büyük firmalar öne çıkmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde otomotiv gibi sektörlerde Küresel Değer Zincirlerine hali hazırda eklemlenmiş KOBİ'lerin de bunu o ülkelerdeki büyük ölçekli firmalar vasıtasıyla yaptıklarını gözlemliyoruz. Dolayısıyla, küçük ve orta büyüklükteki firmalarımızın ölçeklerini arttıracak politikalar üzerinde de düşünmemizin elzem olduğunu vurgulamak isterim" diye konuştu.