Bakandan "daha az döviz alın" talimatı

Bakan Yıldız, olumsuz tesir uyandırmaması için dövizin daha küçük dilimler halinde alınması talimatı verdiğini söyledi

Bakandan "daha az döviz alın" talimatı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gündeme dair basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldız, "Doğalgaz ödemeleri için bazen 500-700 milyon dolar piyasadan döviz alıyoruz BOTAŞ'ın havaleleri için. Bunun da olumsuz yönde küçük kıpırdanmalar yaptığını gördük. Bu nedenle daha küçük dilimlerle dövizi alma ve piyasada olumsuz bir tesir uyandırmama talimatı verdim" dedi.

SİYASİ İSTİKRARI FEDA ETMEYİZ

17 Aralık süreci öncesinde yaklaşık 11 yıllık emekle bir yapı oluşturulduğunu ifade eden Yıldız, bu yapının bozulmasına kimler sebep olduysa, ölçülebilir 120 milyar lira, ölçülemeyen daha büyük bir rakamın bedelinin vatandaşlara ödetildiğini belirtti. Yıldız, "Türkiye'de siyasi istikrarı oluşturan yapıya şimdi ne olacak deniyor. 11 yıllık siyasi istikrarımızı kusura bakmayın feda etmeyiz. Ekonomik istikrar, Türkiye'de her zaman bahsettiğimiz gibi siyasi istikrarın kıymetinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

SİYASİ ENGELLER KALKINCA BENZİN FİYATLARI DENGELENİR

Bakan Yıldız, benzindeki fiyat artışına ilişkin soruları yanıtlarken, "Bunu, siyasi istikrarı bozmaya çalışanlara mutlaka sormak lazım. 'Benzini 5 liranın altında alırken senin yaptıklarından dolayı 5 lira üzerine alıyorum' demek lazım. Siyasi engeller kalktıktan sonra bu fiyatların eski haline çekileceğine inanıyoruz" dedi.

ŞUBAT’TA DOĞALGAZA ZAM YOK

Yıldız, doğal gaz fiyatlarını her ay yeniden değerlendirdiklerini belirterek, Şubat ayında fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapılmayacağını söyledi. Doğalgaz havaleleri için lirayla yapılan tahsilatı dövize çevirmek durumunda kaldıklarını dile getiren Yıldız, şöyle devam etti: "Doğal gaz ödemeleri için bazen 500-700 milyon dolar piyasadan döviz alıyoruz BOTAŞ'ın havaleleri için. Bunun da olumsuz yönde küçük kıpırdanmalar yaptığını gördük ve şu anda lehime bir cümle kullanmıyorum ama paylaşmak durumundayım şeffaflık gereği. Bu nedenle daha küçük dilimlerle dövizi alma ve piyasada olumsuz bir tesir uyandırmama talimatı verdim. Arkadaşlarım buna özellikle dikkat edecekler. Yani bizim lira tahsil edip, döviz olarak havale ettiğimiz bütün rakamları, parçalı ve piyasayı olumsuz manada tahrik etmeden yapacağız."

YATIRIMCILAR HAVANIN DÜZELMESİNİ BEKLİYOR

Elektrik üretim tesislerine ilişkin özelleştirme sürecini de değerlendiren Yıldız, "Yatağan, Kemerköy, Yeniköy ve Çatalağzı termik santralleri için 20 tane şirket dosya aldı. Yani 20 şirket 'ben buraya katılabilirim' dedi ama şimdi, '1 dakika, ben şu havanın bir düzelmesini bekliyorum' diyor. Biz bu rakamların eski haline geleceğine inanıyoruz" dedi. Enerjinin, bu süreçte en fazla etkilenen sektörlerden biri olduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: "Son 1,5 ayda yaptığımız işlem şu, doğal gaz fiyatlarını 2008 Kasım ayı ile karşılaştırın, 5,5 yıl önceki fiyatlar seviyesindedir. Biz direniyoruz. Şu anda maliyetlerimizin arttığını bütün cümle alem biliyor. Dövizle alıp, lira ile satan ülkeyiz. Her döviz paritesinin yükselmesi, benzin fiyatlarına, mazot fiyatlarına, LPG ve mutfak tüpümüze, hayatımızın her noktasına etki ediyor. Bu maliyetleri vatandaşlarımız ve sanayicimize yansıtmamaya yönelik olarak direniyoruz. Sürdürülebilir olan bu değildir. Sürdürülebilir olan 17 Aralık öncesindeki her birimizin tutumudur. O yüzden biz bir tünelden geçiyoruz ve ışığı hep beraber inşallah göreceğiz. Ortada bir kriz, büyük bir kriz varmışcasına ve bunun sürekli devam edeceğine olan inancı doğru bulmuyorum."