Bakanlık artan kaba yem fiyatları için düğmeye bastı

Kaba yem ihtiyacını ithalat yoluyla karşılamaya hazırlanan bakanlık, kaba yem ihracatında KDV indirimi için Ekonomi Bakanlığı'na teklifte bulundu

Bakanlık artan kaba yem fiyatları için düğmeye bastı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, rekolte düşüklüğü sebebiyle artan kaba yem fiyatları konusunda düğmeye bastı. Kaba yem ihtiyacını ithalat yoluyla karşılamaya hazırlanan bakanlık, kaba yem ihracatında KDV indirimi için Ekonomi Bakanlığı'na teklifte bulundu. İthal edilecek saman, yonca, fiğ, korunga gibi kaba yemde hastalık bulunmamasına dikkat edilecek. Yem konusunda ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığı ile piyasaya arpa sunmaya hazırlanan bakanlık, besicilere de destek için hayvan başına 300 TL verecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bakanlıkta düzenlediği iftarda basın mensuplarına gündemle ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'de hububatın ihtiyacın üzerinde üretildiğini hatırlatan Bakan Eker, buna karşın dünyanın çeşitli yerlerindeki kuraklık nedeniyle hububatta dünyada sıkıntı olduğunu vurguladı. Bu nedenle arpa fiyatlarında yükselme başladığını hatırlatan Eker, TMO'nun piyasayla 100 bin ton arpa satışı kararı ile fiyat artışını durdurduğunu kaydetti. Hububattaki yeterliliğe karşın bahar aylarında beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle sapta büyüme olmadığını belirten Bakan Eker, bunun da sap, saman gibi kaba yem sıkıntısını beraberinde getirdiğini ifade etti. Kaba yemde fiyatların arttığını aktaran Eker, bu durumda ithalata izin vererek son vereceklerini belirti. Kaba yem ihracatında KDV indirimi için Ekonomi Bakanlığı'na teklifte bulunduklarını ifade eden Eker, ithal edilecek saman, yonca, fiğ, korunga gibi kaba yemde hastalık bulunmamasına dikkat edileceğine dikkat çekti. Yem konusunda ayrıca TMO aracılığı ile piyasaya arpa sunmaya hazırlandıklarını dile getiren Eker, besicilere de destek için hayvan başına 300 TL vereceklerini kaydetti.

Ramazan nedeniyle rutin denetimlerin yanı sıra ek denetimler yaptıklarını hatırlatan Bakan Eker, 81 ilde pide fırını, pastane, şeker imalathaneleri, gıda satış yerlerinde 9 bin 514 denetimden 213'ünde olumsuzluk tespit edilerek para ve idare ceza uygulandığını ifade etti. Taklit ve tahşiş ürün ilanının süreceğini vurgulayan Eker, bütün ürünlerde denetimlerin sürdüğünü belirtti. İnternetten ürün satın alınmaması konusunda tüketicileri uyardıklarını hatırlatan Bakan Eker, markette satılan ürün sağlamken, kargo ile gelen ürünlerin sorunlu çıktığını söyledi.

Gıda güvenliği konusunda tarladan tabağa kadar denetim yaptıklarını, bu kapsamda hasat öncesinde denetimler yaptıklarını aktaran Eker, 2091 numuneden 90'ının tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit ettiklerini vurguladı. Bakan Eker, bu denetimlerde 10 ton ürünün imha edildiğini kaydetti.