Bankacılığın üçte birinde Gezi depremi!

O bankalar ne kadar mevduata sahip, ne kadarlık kredi kartına hükmediyor?

Bankacılığın üçte birinde Gezi depremi!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Başbakan Erdoğan’ın “1 banka, 3 banka, isim vermeyeceğim. Bunların ümüğünü sıkarız. Gereğini yapın” diyerek hedef gösterdiği, Türkiye’nin en büyük bankalarından üçünün bankacılık sektöründeki büyüklüğü nasıl bir tabloyu ortaya koyuyor.

Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından özellikle AK Parti gençlik teşkilatı tarafından ismi hızla zikredilen ve sosyal medyadan mevduat hesaplarının kapatılması, kredi kartlarının ise iptal edilmesi çağrısı yapılan bankaların isimlerini PARALİMANI.COM olarak zikretmeyeceğiz. Başbakan Erdoğan'ın "isimlerini vermeyeceğim" diyerek riayet ettiği Sermaye Piyasaları Kanunu'na, twitter üzerinden alenen zikredilen banka isimleri nedeniyle aslında muhalefet edilip edilmediği tartışma konusu. Çünkü Bankacılık Yasası ve Sermaye Piyayası Kanunu, şirketlerin ve özellikle de bankaların piyasa değerlerinin etkilenmesinin suç teşkil edip etmediği konusu bu aşamada en büyük soru işaretlerinden birini oluşturuyor. Bu nedenle biz PARALİMANI.COM olarak bu bankaların isimlerini, A Bankası, B Bankası, C Bankası olarak telafuz edeceğiz.

Başbakan Erdoğan tarafından tepki gösterilen bankalardan A bankasının mevduat portföyü 95.2 milyar TL büyüklüğünde.
Gezi Parkı eylemlerinin ardından sıklıkla Başbakan’ın eleştirdiği gurplardan biri olan bankalardan B bankasının toplam mevduat portföyünün büyüklüğü ise 71.1 milyar TL civarında.

Başbakan’ın hedefe koyduğu bir diğer banka olarak gösterilen C Bankası ise bu üç banka arasında mevduat portföyü 105.9 milyar TL ile en yüksek olan banka.

Bu bankaların kredi kartı portföy büyüklüklerine bakıldığında ise bu bankalar toplam kredi kartı hacminin neredeyse yarısına hükmediyor.
A bankasının bireysel kredi kartı hacmi 11.4 milyar TL, C Bankası’nın hacmi 8.3 milyar TL, B bankasının ise 13.1 milyar TL. Bu üç bankanın kredi kartı hacmi toplamının sektör toplamına oranı yüzde 46’yı buluyor.

Fakat kritik olan soru, AK Parti tabanının bu çağrıya yüzde kaçı uyabilir? Bir diğer kritik soru da AK Parti’nin bu çağrıya uyacak olan tabanı, bu bankalarda ne kadarlık bir mevduata ve kredi kartına sahip?
Bu konuyla ilgili tutulan bir istatistik bulunmuyor.