`Bankacılık sektörüne ilişkin riskler arttı`
Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Türkiye için peş peşe açıklamalar geldi. Fitch Türkiye`de bankacılık sektörüne ilişkin risklerin arttığını söylerken Moody's Türkiye'nin dış risklere karşı en kırılgan gelişmekte olan ülke olduğu değerlendirmesinde bulundu
Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch’den Türkiye ekonomisine yönelik bir açıklama geldi. Fitch’ten gelen açıklamada şu başlıklar yer aldı: Türkiye ülke riskleri büyük oranda dengede kalmaya devam ediyor.
Türkiye bir taraftan küresel finansal piyasaların durumuna maruz kalırken diğer taraftan güçlü kamu finansmanını sürdürüyor. Türkiye son dönemde oluşan dış şoklara gösterdiği direnci korumaya devam ediyor. Dış finansman ihtiyacının çok yüksek oluşu Türkiye'yi yatırımcı algısındaki değişimlere karşı hassas hale getirerek potansiyel bir risk oluşturuyor.
Tüm bunlar Türkiye'nin geçen ay teyid edilen ‘BBB-‘ ülke notu ve durağan görünümünü yansıtıyor. Türkiye’nin dış likiditesi kendi not kategorisindeki ülkelerden daha zayıf durumda. Cari açığın GSYH'ya oranının bu yıl yüzde 4.8'e gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Cari açıktaki bu iyileşme düşük petrol fiyatlarından kaynaklanmakta.
Enflasyonun hedeflerin üzerinde seyretmesinin para politikası anlamında arz ettiği zorluk TL’nin değer kaybı ile daha da artabilir. Kasım seçimlerinden istikrar sağlayabilecek bir hükümet çıkması yapısal reformlar ve büyüme anlamında fayda sağlayacıktar.
'TÜRKİYE EN KIRILGAN ÜLKE'
Ayrıca diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, global risklere karşı dirençler arasındaki farklılıkları incelediği raporunda Türkiye'nin dış risklere karşı en kırılan gelişmekte olan ülke olduğu değerlendirmesinde bulundu
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin dış sermayeye yüksek bağımlılığı ve büyük dış borç stokunun artan siyasi kriz ile biraraya gelmesi nedeniyle dış risklere karşı en kırılgan gelişmekte olan ülke olduğunu bildirdi.
"EN BÜYÜK KAYBI BREZİLYA VE TÜRKİYE YAŞADI"
Moody's gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin global risklere karşı dirençler arasındaki farklılıkları incelediği raporunda, küresel sermaye akışında değişen trendler sonucu Brezilya ve Türkiye'nin 2015 yılının ilk yarısında para birimlerinde ve döviz rezervlerinde en büyük kaybı yaşayan ülkeler olduklarını vurguladı
HİNDİSTAN PARLAMAYA DEVAM EDİYOR
Kuruluş, diğer taraftan, Hindistan'ın daha esnek ekonomik büyüme ve pozitif politika reformunun yarattığı momentumun etkisi ile küresel risklere karşı daha dirençli olduğunu belirtti.