Bankalar bu tarihlerde boş kalacak!

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Rekabet Kurumu'nun 12 bankaya 1 milyar liranın üzerinde ceza verilmesine rağmen, bankaların bu parayı ödememesi üzerine bankalara gitmeme kararı aldı.

Bankalar bu tarihlerde boş kalacak!

Rekabet Kurumu'nun 12 büyük banka hakkında başlattığı 'kartel' soruşturmasında karar çıktı. Rekabet Kurumu, hakkında soruşturma yürüttüğü 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468,76 lira ceza verdi. Bankaların verilen bu cezayı ödememesi üzerine TÜDEF, 13-14 Mart tarihlerinden bankalara gitmeme, kredi kartı kullanmama ve hiçbir işlem yapmama kararı aldı. Kızılay'da kurduğu stantla vatandaşları da uyarıp, imza topladı. Yetkililer konuyla ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Tüketicilerin eylemine Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken de destek verdi. Palandöken, stanttaki defteri imzaladı. Eylemin önemine değinen Palandöken, "En çok kar eden kurumlar bankalar, bizim kimsenin kazancında gözümüz yok. Ama bugüne kadarki yaptıkları uygulamalar yasal olarak da haksızlıkların olduğunu ve bu haksızlıkların ceza ile sadece ceza ile değil vatandaşların da tepkisiyle bu meselenin hallolması lazım." dedi.

TÜDEF'in aldığı bu kararı takdirle karşıladığını yineleyen Palandöken, bankalar arasında yapılan havale işlemlerinin, bankada duran paranın bile ücrete tabi tutulduğunu söyledi. Vatandaşların bu şekilde zor durumda bırakıldığını vurguladı.

Kredi kartlarının insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Palandöken, "Eğer iyi kullanılırsa, tamamını yatırabilecek güçteki insanların kullandığı zaman, karlı bir pozisyon ama bunu en az kademede ödeme şekli beklide bankaların en cazip müşterisi haline döndürüyor. Tamamını yatıramadığınızda, neredeyse tefeci faizine yakın bir faiz uygulanıyor. Bugün kredi kartlarının kart ücretleri dahil üzerindeki maliyetlerle birlikte insanları artık bunalttı. Tüketime zorluyorlar. Dolayısıyla kredi kartı kullananlar; ‘Nasıl olsa 12 taksitte ödüyorum. O da bir şey değil' diyor. Ama düşünün 10 tane mağazadan alışveriş yaptığını, her gün bu harcamayı yaptığını aldığı maaşın belki 3 katı. Herkes çok borçlu vaziyette." şeklinde konuştu.

Tüm sorumluluğun tüketicilere düştüğünü belirten TESK Başkanı Palandöken, Rekabet Kurulu'nun açıklamasından sonra da vatandaşların bu tür oyunlara gelmemesi gerektiğini aktardı.

Bankalara verilen cezayı da değerlendiren Palandöken, "Rekabet Kurulu ülkemizde daha yeni yeni oturuyor. Bence en önemli şey bu cezai yaptırımlardan daha çok kamuoyundaki bunların yapmış olduğu haksızlığı teyit etmek için çok önemli bir unsur. Bankalara yapılan bu eylem;'Tabiî ki orada her sektörü temsil eden başta hukukçular olmak üzere demek ki bunu tespit etmişler', eminim ki bankalar bu uygulamalarından vazgeçecekler. Bu ceza da zaten bizim cebimizden çıkacak. Bakalım bundan sonra bu cezayı hangi yollardan bizden alacaklar. Bilinçli olmak lazım. Bankalar netice itibariyle bir ticaret hane, kar etmek zorunda. Ama karı böyle fahiş bir uygulamayla insanlara yükledikleri takdirde bize destek değil köstek oluyorlar." ifadelerini kullandı.