Bankalara ayar!

Çalışmanın sonuna gelindi

Bankalara ayar!

Vatandaştan alınan haksız ücret ve komisyonları bitirecek çalışmada sona gelindi. Komisyon raporunu bir hafta içinde BDDK'ya verecek.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz lobisi uyanık, milleti komisyonlarla çökertiyor" sözleriyle gündeme getirdiği, bankaların yüksek ücret ve komisyonları konusundaki çalışmada sona gelindi. Banka ücretlerine ilişkin pazarlığı yürüten komisyonun hazırladığı raporun bu hafta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) sunulması bekleniyor.

BİR ÇOĞU KALKACAK

Takvim'in haberine göre, 2 aydır yürütülen görüşmelerde, ücret ve komisyonların sadeleştirilmesi, bazı kalemlerin ise tamamen kaldırılması öngörülüyor. BDDK bankalardan; kredi yeniden yapılandırma ücreti, kredi kartlarından kullandırılan nakit avans ücreti, dosya masrafı gibi ücretlerin alınmamasını istiyor.

KOBİ'LERİN YÜKÜ HAFİFLETİLİYOR

Çalışma ile bankaların, KOBİ kredilerinden aldığı yüksek oranlı komisyon-ücret ile erken kapama cezaları da bitiyor. Küçük işletmelerin teminatlı işlemleri de kolaylaştırılıyor, borçlu alacaklı ilişkisinde çözüm için mahkeme dışı çözüm yolları devreye giriyor. Teminatlı işlemler konusunda yasal mevzuat birliği sağlanacak. Merkezi bir taşınır kayıt sistemi oluşturulacak.

KAZANÇ VATANDAŞTAN

Bankaların çeşitli isimler altında vatandaştan alınan hizmet gelirleri, geçen yılın ilk 6 aylık dönemine kıyasla yüzde 17.5 artarak 8.4 milyar liraya ulaştı. BDDK verilerine göre; bankacılık sektörü, yılın ilk yarısında, 2012'nin aynı dönemine göre kârını yüzde 19.7 oranında yükselterek 13.8 milyar liraya çıkardı. Bankalar, bankacılık hizmet gelirleri ve komisyonlarından geçen yılın ilk yarısında 9.3 milyar lirayı kasasına koyarken bu yılın aynı döneminde 11.1 milyar lira gelir elde etti. Bu rakamın 8.4 milyar lirası bankacılık hizmet gelirlerinden, 2.6 milyar lirası ise kredilerden alınan komisyon ve ücretlerden oluştu.

KURNAZIN YAPTIĞINA BAK

Diyarbakır'ın Hani ilçesinde görev yapan bir memur, çektiği kredi için kesilen 325 liralık dosya masrafını tüketici hakem heyeti kararıyla geri aldı. Ancak diğer hesabını kontrol eden tüketici, bankanın kendisine ödediği paranın bu hesaptan kesildiğini fark etti. Bankanın Diyarbakır'daki şubesinden hesabındaki hareketlilik ile ilgili bilgi isteyen vatandaşa icra masrafları için başka bir bankaya yapılan ödeme için 380 lira çekildiği söylendi. Dekont isteyen tüketiciden 12 lira ekstre ücreti istendi. Tüketici banka için suç duyurusunda bulundu.