Başbakanlıktan akıllı devlet projesi

Tüm e-devlet çalışmalarının bir araya getirileceği, "akıllı devlete" geçişi sağlayacak Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi'nin hayata geçirilmesi için çalışma başlatıldı

Başbakanlıktan akıllı devlet projesi

Başbakanlık tarafından tüm e-devlet çalışmalarının bir araya getirileceği, "akıllı devlete" geçişi sağlayacak Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi'nin (KAYSİS) hayata geçirilmesi için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Başbakanlıkça yüzde 100 milli bir proje olarak geliştirilen KAYSİS ile kamu yönetiminde yer alan tüm unsurların elektronik ortamda tanımlanmasına ve bunların her birine ait özel kodların oluşturulmasına başlandı.

Devlet teşkilatı yapısında en alt birimlerine kadar tüm kamu kurumlarının hizmetlerinin elektronik ortamda tanımlaması yüzde 90 oranında tamamlandı.

Kamu hizmetlerinde kullanıldığı tahmin edilen 25 bin civarındaki belgeden, 15 binden fazlası standartlaştırılarak sisteme aktarıldı. Belgeler üzerinde şu ana kadar 8 binden fazla veri türü belirlendi.

Sistemin kurulumu tamamlandığında kamu kurumlarındaki elektronik uygulamalar birbirine entegre edilerek devletteki tüm kurumların, tek bir kamu kurumu gibi çalıştırılması öngörülüyor.

Akıllı devlet sisteminin hayata geçirilmesiyle internet üzerinden sisteme girenlerin kimliği, doğum tarihi, ikametgah adresi, tapu, adli sicil, eğitim, sosyal güvenlik gibi tüm bilgileri otomatik olarak ilgili kurumların veri tabanlarından toplanacak ve eş zamanlı değerlendirilebilecek. Vatandaşa, taşıdığı şartlara uygun kamu hizmetlerine başvurma imkanı sunulacak.

ELEKTRİK, SU, TELEFON ABONELİĞİ OTOMATİK GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Kamu hizmetlerinin akıllı işleyen mekanizmaya kavuşmasıyla hizmetlerden yararlanmak için tek bir butona tıklamak yeterli olacak.

Bir hizmete başvurulduğunda, ona bağlı olabilecek diğer kamu hizmetleri de paket halinde sunulacak. Örneğin, taşınan bir ailenin, yeni ikamet adresi sisteme kaydedildiği anda elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelikleri isteğe bağlı olarak otomatik gerçekleştirilecek.

Aynı anda en yakın aile hekimine kayıt işlemi yapılacak, ailede okuyan çocuklar varsa yakındaki dengi okula nakil işlemi gerçekleştirilecek, periyodik alınan sağlık hizmetleri varsa yeni ikamet bölgesindeki bir hastanede randevu kayıtları oluşturulacak. Taşınan kişi kamu görevlisi ise görev yolluğu hesabına yatırılacak.

Hizmete başvurunun yapılması ve sonucunun alınması için "hizmeti almak istiyorum" butonuna tıklanması yeterli olacak. Butona tıklandığı anda hizmetin sunumu için gerekli tüm veriler, merkezi bir yapı aracılığıyla ilgili kamu kurumlarının veri tabanlarından toplanacak, otomatik değerlendirilecek ve işlenmesi gereken veriler ilgili veri tabanlarına kaydedilerek, başvurulan hizmetten o anda yararlanılması sağlanacak.

AKILLI DEVLET ALTYAPISI 2019'DA TAMAMLANACAK

Akıllı devlet altyapısının 2019 sonuna kadar tamamlanması ve ardından e-devlet hizmetlerinin akıllı devlet yapısına uyarlanmaya başlanması planlanıyor.

Proje kapsamında ilk "akıllı devlet" uygulaması olarak e-yazışma modülü, KAYSİS üzerinden hayata geçirildi.

Bu modül, resmi yazıların hazırlanması aşamasında, kurumlarla Başbakanlık arasında sağlanan entegrasyon aracılığıyla, yazıyı hazırlayan ve yazının gönderileceği kurumun veya birimin KAYSİS'e bildirilmesiyle çalışıyor.