Batmış şirkette ücretli izindeler!

Alman devi Türkleri resmen işten çıkarmayı unutunca!

Batmış şirkette ücretli izindeler!

Almanya'nın en köklü katalogla alışveriş şirketlerinden 'Neckermann.de'nin iflas süreci sadece Almanya'daki değil Türkiye'deki çalışanları da mağdur etti. Ancak şirketin İstanbul'daki çağrı merkezinde işten çıkardığı çalışanların uğradığı mağduriyetin çok daha farklı bir yönü bulunuyor. Çünkü 62 yıllık geçmişe sahip Alman şirketi İstanbul'daki çalışanlarına çıkış evraklarını vermeyi "unutmuş" görünüyor.
Daha önce kimsenin iflasa kadar varan bir süreç yaşayacağına ihtimal vermediği Neckermann, borçlarını ödeyemez halde olduğunun kesinleşmesiyle birlikte 1 Ekim 2012 tarihinde fesih sürecini başlattı.
Fesih süreciyle birlikte katalogla satış devinin Grosszöberitz ve İstanbul merkezli çağrı merkezlerindeki çalışanlar da yolun sonuna gelmiş oldu. O tarihe kadar İstanbul'da sabırla müşterilerin şikâyetlerine ve taleplerine cevap veren personel, kaçınılmaz sonun kesinlik kazanmasıyla birlikte, işsizlik günleri için hazırlık yapmaya başladı. Ancak bunun sanılandan daha zor gerçekleşecek olduğunun ortaya çıkması çalışanlar arasında huzursuzluğa yol açtı. Çünkü İstanbul'daki çağrı merkezinin ticari ve idari faaliyeti son bulmasına rağmen, çalışanlar işten çıkarıldıklarına dair evrakları henüz teslim alamadı.

İŞSİZLİK PARASI ALAMAYACAKLAR
"Resmen" işten çıkarılmış olmalarına rağmen Neckermann'dan çıkış belgelerini alamayan çalışanların bu şekilde işsizlik parasına başvurmaları ise mümkün görünmüyor. İstanbul'da faaliyetine son verilen "Neckermann İletişim Hizmetleri Ltd. Şti." bünyesinde istihdam edilen çalışanlar konu hakkında yaptıkları açıklamada durumu şu şekilde dile getirdi: "Bize sözlü olarak 'işimize son verildiği' bildirildi. Ancak resmi bir belge istediğimizde 'şu anda kimsede imza yetkisinin bulunmadığı' gerekçe gösterildi ve herhangi bir belge alamadık."

ÜCRETLİ İZİNDE GÖRÜNÜYORLAR
İflas süreci başladığında kıdem ve ihbar tazminatlarını kaybetmemek için işe gelip gitmeye devam eden çalışanlara bunun üzerine "ücretli izin" verildi. Ancak ücretli izin süresince de maaş alamayacaklarını öğrenen çalışanlar bir kez daha şoke oldu. Kamuoyuna seslerini duyurabilmek için "Çağrı Merkezi Çalışanları Derneği" adıyla örgütlenen "eski" Neckermann çalışanları, dernek aracılığıyla yaptıkları açıklamada, bugüne kadar hesaplarına hiçbir şekilde para yatırılmadığını kaydetti. Alman şirketinin iflas sürecini yürüten 'CMS Hasche Sigle'dan yapılan açıklamada ise Türkiye'deki iflas sürecinin Almanya'daki ana davadan ayrı yürütüldüğü belirtildi. Hukuk bürosu yetkilileri süreç hakkında daha fazla bilgi vermelerinin ise mümkün olmadığını ifade etti.

"İKİ ÜLKE ARASINDA MAĞDUR OLMAK İSTEMİYORUZ"
Çağrı Merkezi Çalışanları Derneği, İstanbul'daki çalışanların sadece yasaların kendilerine verdiği hakları ve "varsa" diğer alacakların ödenmesini talep ettiğini duyurdu. Almanya'da Neckermann.de için kurulan iflas masasının sadece Alman çalışanları değil, Türkiye'deki çalışanların alacaklarını da hesap etmesini isteyen dernek temsilcileri, "Almanya sınırları dışında çalışmış olabiliriz, ama bizler de Neckermann firmasının işçileriyiz. Türkiye-Almanya arasındaki ticari ilişkilerin mağduru olmayı kabul etmiyoruz. Konuyla ilgili bütün muhatapları sorumluluğa davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.