Bayram tatili kimlere 9 gün?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun imzaladığı ve Kurban Bayramı tatilini 9 güne uzatan yazı kimlere kapsıyor?

Bayram tatili kimlere 9 gün?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 21 Eylül’den itibaren iki buçuk gün izinli sayılmasına ilişkin yazı Sn. Başbakan tarafından imzalandı. Ama hala vatandaşın kafası karışık Kurban Bayramı tatili kimlere 9 gün? Dünya yazarı Resul Kurt köşesinde idari iznin kimleri kapsadığına dair bir yazı yazdı. İşte akıllardaki sorulara yanıt olacak o yazı;

Bilindiği üzere bir süredir basında bayram tatilinin 9 güne uzatılmasına ilişkin tartışmalar yaşanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 21 Eylül’den itibaren iki buçuk gün izinli sayılmasına ilişkin yazı Sn. Başbakan tarafından imzalamıştır. Kurum yöneticilerince, gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla; kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, 21 Eylül Pazartesi gününden itibaren iki buçuk gün idari izinli sayılacakları aşağıda yer alan yazı ilgili kamu kurumlarına gönderildi. Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından 16.09.2015 tarihinde yapılan duyuruda;

“Kurban Bayramı tatili 23 Eylül 2015 Çarşamba günü saat 13.00 te başlayacaktır.

Kamu kurum yöneticilerince gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla; kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanların 21 EYLÜL PAZARTESİ GÜNÜNDEN İTİBAREN İKİ BUÇUK GÜN İDARİ İZİNLİ sayılmaları uygun görülmüştür.

İdari izin süresince görevli olanlara herhangi bir fazla ödemede bulunulmayacağı” belirtilmiştir.

Özellikle belirtmek gerekir ki, söz konusu idari izinli sayılmaya ilişkin uygulama kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar personeli ilgilendirmektedir. Kamu kurumlarındaki nöbetçi personel ile acil iş ve işlemler yürütülmekte, kamu çalışanlarının önemli bir kısmı bu kapsamda idari izinli sayılmaktadır.

Özel sektöre ait işyerlerinde çalışanlar için söz konusu kapsamda 2.5 gün idari izinli sayılmaya ilişkin bir zorunluluk yoktur. Özel sektör çalışanları için bayram tatili 23 Eylül 2015 Çarşamba günü saat 13.00’ten itibaren başlayacak olup, özel sektör işyerleri 2.5 günlük idari izin kapsamında değildir.

Dileyen özel sektör işyerleri bu günlerde personelini yıllık izne çıkarabilmeleri mümkün olduğu gibi, telafi çalışması da yapılabilecektir. Telafi çalışması yapılmasını mümkün kılan durumlardan ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesidir. Takvim gereği ulusal bayram veya tatil günleri ile hafta tatili günleri arasına bazen yarım, 1, 1.5 veya 2,5 işgünü girebilmekte ve bu günlerde işverenin kararıyla işyeri tatil edilebilmektedir. Yasa, 64/1 madde hükmüyle çalışmayan bu sürelerin somadan çalışılarak telafisine olanak tanımaktadır.

İşverenler, iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Yasada belirtilen koşulların varlığı halinde telafi çalışmasına karar verme ve uygulama yetkisi işverene aittir. Ancak, telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini yani onbir saati aşmamak koşuluyla günde üç saatten fazla yaptırılamaz. Ayrıca yasal veya sözleşmeye dayalı tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılması mümkün değildir (İK 64/2). Yapılan telafi çalışmaları fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz (İK 64/1). Buna karşılık kuşkusuz telafi çalışmasında işçiye çalışması karşılığı normal ücreti ödenir.

İdari izin sürelerinde, işverenler tarafından yerine getirilmesi gereken kanuni yükümlülükler ertelenmemiştir. Buna ilişkin olarak SGK tarafından bir erteleme yapıldığı takdirde ayrıca paylaşılacaktır. Kanuni yükümlülüklerden birisi olan SGK işlemleri açısından 23.09.2015 tarihinde verilmesi gereken 2015/8 ay Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nin ve diğer bildirimlerin süresinde verilmesine dikkat edilmelidir. 2015/8 ay Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nin mutlaka 23.09.2015 tarihinde verilmesi gerekmektedir. İdari izin, SGK ile ilgili süreleri uzatmamaktadır.