BDDK'dan yönetim değişikliği!
Bu maddeleri uygulamayanın elinden anahtarını alacaklar
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), mali bünyelerini ciddi şekilde olumsuz etkileyecek durumların tespiti halinde, varlık yönetim şirketlerinden gerekli her türlü tedbirin alınmasını istemeye yetkili olacak.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ''Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' yürürlüğe girdi.
Buna göre, faaliyet izninin alınmasını müteakip bir yıl içerisinde faaliyete geçmeyen ya da faaliyetlerine bir yıl süre ile kesintisiz ara veren şirketlerin faaliyet izni Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nca iptal edilecek.
Yönetim kurulu üyeliğine seçilenler veya üyelik boşalma halinde görevlendirilenler ile genel müdür olarak atananların, atanmalarını veya seçilmelerini müteakip bir ay içerisinde bu yönetmelikte aranan şartları taşıdıklarını gösteren belgeleri ve atanmalarına veya seçilmelerine ilişkin karar örneği ile birlikte BDDK'ya bildirilmesi şartı getirildi.
Yönetmeliğin 11'inci maddesinde yapılan değişikliğe göre, bankalar, kredi sigortası hizmeti veren sigorta şirketlerinin de hizmetlerinden doğan alacakları ile diğer varlıklarını satın alabilecek, satabilecek, satın aldığı alacakları tahsil edebilecek, varlıkları nakde çevirebilecek veya bunları yeniden yapılandırarak satabilecek.
Bu şirketler, üçüncü kişilere satışında danışmanlık ve aracılık hizmeti verebilecek.
Yönetmeliğin 13'üncü maddesine de yeni bir fıkra eklendi. Buna göre, mali bünyelerini ciddi şekilde olumsuz etkileyecek durumların tespiti halinde, BDDK varlık yönetim şirketlerinden gerekli her türlü tedbirin alınmasını istemeye yetkili oldu.
Varlık yönetim şirketleri, BDDK tarafından istenen tedbirleri Kurumca belirlenen süreler içinde almak ve uygulamakla yükümlü kılındı.
Aynı yönetmeliğin 15'inci maddesinde yapılan değişikliğe göre, ortakları kurucularda aranan şartları kaybeden, belirtilen şartlara aykırı işlem yaptığı tespit edilen, BDDK tarafından istenen tedbirleri belirlenen sürelerde almayan, BDDK tarafından talep edilen bilgi ve belgeleri süresi içinde göndermeyen ya da bir takvim yılı içinde birden fazla bu yönetmeliğin diğer hükümlerine aykırı işlem yaptığı tespit edilen varlık yönetim şirketlerine, BDDK tarafından bu durumlarını düzeltmeleri için 3 aya kadar süre verilecek.
Bu süre içinde durumlarını düzeltmeyenlerin faaliyet izinleri Kurulca iptal edilecek.
Faaliyet izni iptal edilen varlık yönetim şirketlerinin iptal tarihinden itibaren 3 ay içerisinde genel kurullarını toplayarak, şirket nevi ve unvanını değiştirmek veya tasfiye işlemlerini başlatmak üzere karar almaları gerekecek.
Şirketler, gerekli değişiklikleri yaparak ticaret siciline tescilini müteakip ilgili Ticaret Sicili Gazetesi'ni Kuruma gönderecek.
Faaliyet izni iptal edilenler, Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca münhasıran varlık yönetim şirketlerine tanınan faaliyetlerle iştigal edemeyecek, ticaret unvanlarında, ilan ve reklamlarında veya işyerlerinde söz konusu işlerle iştigal ettikleri izlenimini yaratacak hiçbir kelime, deyim ve işaret kullanamayacak.