Benzin istasyonları EPDK'dan çıkıyor!

Yetkiyi artık vali verecek!

Benzin istasyonları EPDK'dan çıkıyor!

Akaryakıt bayilik lisanslarını yerel idarelerin (Belediye-Valilik) vermesi için çalışma başlatıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaya göre akaryakıt sektöründe yeni düzenlemeye gidiliyor.

Zaman Gazetesinin haberine göre göre akaryakıt bayilik lisanslarını yerel idarelerin vermesi öngörülüyor. Ayrıca, EPDK
bünyesinde faaliyet gösteren Petrol ve LPG Daireleri’nin de yetki devriyle Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (PİGM) devredilmesi gündemde.

Ancak, bu değişiklikler için yasal düzenlemeler gerekiyor.

Enerji Bakanlığı kaynakları, çalışmanın tamamlanması halinde yasal düzenlemelerin Kaçakçılık Kanunu kapsamında yapılacak düzenlemeler veya torba kanunla yasallaştırma yoluna gidilebileceği bilgisini verdi. Türkiye’de petrol sektöründe halen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) lisans verdiği 12 bin 847 akaryakıt istasyonu, 56
dağıtıcı, 108 depolama ve 4 rafineri (TÜPRAŞ) faaliyet gösteriyor.

EPDK, daha önce dağınık olan sektörü yoğun denetim ve yasal mevzuatla son yıllarda kayıt altına aldı. Yapılan uygunluk denetimlerinde bayilerde satışa sunulan akaryakıtın yüzde 99’unun kaliteli olduğu tespit edildi. EPDK denetimleri sonucu sektörde lisanslı işletmelerde kaçak akaryakıt satışı sıfırlandı. Kurum ayrıca kaçağa karşı otomasyon sistemine geçerek akaryakıt satışlarını anlık takibe almıştı.