Benzinde vergi düşecek mi?
Mehmet Şimşek açıkladı...
Maliye Bakanı Şimşek akaryakıtta vergi yükünü düşürmeye yönelik çalışma düşünmediklerini açıkladı. Benzinde vergi yükünün yüksek olduğu eleştirilerine cevap veren Şimşek, şu anda yüzde 59 olan vergi yükünün 2002 yılında yüzde 70'lerin üzerinde olduğunu açıkladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bugün itibariyle büyüme hedefinde riskler aşağı yönlü ama bu yüzde kaç olur, bunun değerlendirmesini önümüzdeki bir kaç hafta içinde yapacağız" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV-CNBC-e ortak yayınında katıldığı bir programda ekonomiye ilişkin soruları yanıtladı. Bir soru üzerine Para Politikası Kurulu (PPK) kararını değerlendiren Şimşek, bu konuda fazla değerlendirme yapmak istemediğini ancak Türkiye'de finansal istikrarın devamının temel önceliklerden bir tanesi olduğunu, kararların bu çerçevede düşünülmesi gerektiğini söyledi.
PPK kararının kur cephesindeki etkisini de değerlendiren Şimşek, kendileri için kur hedefi olmadığına dikkati çekerek, "Önemli olan kurdaki oynaklığın makul düzeyde olmasıdır. Bu anlamda bakıldığı zaman son bir kaç yılda Merkez Bankamızın kur oynaklığı noktasında, onu sınırlama noktasında başarılı bir performans gösterdiğini görebilirsiniz. Türkiye'de kur oynaklığı nispeten düşüktür. Biz dalgalı bir kur sistemine sahibiz ama aşırı oynaklıkların zaman zaman sınırlanması gerekiyor. Çünkü onun bir takım diğer etkileri var" dedi.
BENZİNDE VERGİ YÜKÜ AZALDI
Bakan Şimşek, benzin fiyatlarına ilişkin soruyu yanıtlarken de akaryakıt üzerindeki vergi yükünün yüksek olduğunu ancak 10 yıl öncesine göre akaryakıttaki toplam vergi yükünün düştüğünü söyledi. 2002 yılında 100 liralık benzin fiyatının içinde ÖTV ve KDV dahil olmak üzere toplam vergi yükünün yüzde 70'in üzerinde olduğunu hatırlatan Şimşek, şu anda bu oranın yüzde 59,5'e indiğini anlattı. Şimşek, vergi yükü sıralamasında Türkiye'nin AB ülkeleri arasında üçüncü sırada yer aldığını belirtti.
Motorinde de 2002 yılına göre vergi yükünün düştüğünü anlatan Şimşek, şöyle konuştu:
"Vergi yükü düşmüş olabilir ama niye benzin fiyatı yüksek diyebilirsiniz. Burada sektörün yapısına da bakmak lazım. Kimseyi suçlamak istemiyorum. Türkiye'de ham petrolün maliyeti var, onun üzerine rafineri karı var, ana dağıtım var ve nihai bayi satışı var. Yani verginin dışında 3-4 bileşen var. 2002 sonundan bugüne kadar ham petrol fiyatları TL cinsinden yüzde 345 arttı ama akaryakıt ürünlerinin fiyatlarında yüzde 150 ile yüzde 245'lik bir artış var.
Sonuç şu; biz geçen yıl enerjiye 60 milyar dolar ödemişiz. Şimdi (vergi yükünü düşürebilir miyiz?) diye bir beklenti var. Ben benzin üzerindeki vergi yükünün düşürülmesinin doğru olmadığı kanısındayım. Çünkü yüksek vergi yüküne rağmen 60 milyar dolarlık bir ithalatla karşı karşıyayız. Türkiye'nin yumuşak karnı cari açık. Vergi yükünü düşürmeye yönelik bir çalışma şu anda düşünmüyoruz."
Bakan Şimşek, global şartlara göre petrol fiyatlarının daha düşük olması gerektiğini ancak Ortadoğu'da ciddi jeopolitik gerginlikler yaşandığını, bunların da petrol fiyatlarını etkilediğini söyledi.