Berlusconi yine işleri karıştırdı

Siyasi belirsizliği artıran açıklama

Berlusconi yine işleri karıştırdı

İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi, 1 hafta önce söylediği yeniden siyasete döneceği sözlerini bir kenara bırakarak, eğer Mario Monti, seçimlere girmekte anlaşırsa, buna boyun eğeceğini söyledi.

"Eğer Monti ılımlı bloğunun teklifini kabul etmeye karar vererek başbakanlığa adaylığını koyarsa, başbakan adaylığından çekilebilirim" diyen Berlusconi, koalisyonun koordinatörü olmakla yetinebileceğini söyledi.

Tüm hükümetlerinde koalisyon ortaklığını yapmış olan Kuzey Ligi'nin, kendisini başbakan adayı olarak desteklemeyeceklerini söylemesinin ardından açıklamalarda bulunan Berlusconi'nin partisinin anketlerdeki desteği yüzde 20'in altında seyrediyor. Berlusconi'nin açıklamalarının ardından euro değerlendi.

Berlusconi'nin bir köşede olduğuna dikkat çeken Roma'daki Luiss Üniversitesi'nin siyaset profesörlerinden Roberto D'Alimonte, bu noktada, yarışa katılmaktan vazgeçmesi ve partinin çökmesi dahil her şeyin olabileceğini, ancak eğer yarışmaya karar verirse de Berlsuconi'nin ağır yenilgi alacağını söyledi.

Berlusconi'nin açıklamaları, partisinin Monti hükümetinden desteğini çekmesinin yalnızca 6 gün sonrasında geldi. Partinin bu kararı, Monti'nin istifa planını açıklamasına ve İtalyan faizlerinin tırmanmasına neden oldu.

İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizleri 10 Aralık'ta Monti'nin istifa niyetini ilk açıkladığında kaydettiği 29 baz puanlık artışın bir kısmını geri vererek 8 baz puanlık düşüşle yüzde 4.64'e geriledi.