Bernanke varlık alımını savundu!

Fed Başkanı Bernanke, merkez bankasının daha önce görülmemiş varlık alımlarını savundu.

Bernanke varlık alımını savundu!

ABD merkez bankası Federal Reserve’in (Fed) Başkanı Ben S. Bernanke, Banka’nın daha önce benzeri görülmemiş varlık alımlarını, bu alımların çok az enflasyon ya da varlık-fiyat balonları riski taşıyarak genişlemeye destek olduğunu söyleyerek savundu.

Bernanke, Washington’da Senato Bankacılık Komitesi’ne yaptığı önceden hazırlanmış konuşmasında, “Bazı finans piyasalarında artan risk almanın potansiyel maliyetlerini biliyoruz. Ancak daha güçlü ekonomik toparlanmaların faydaları daha ağır basıyor,” dedi ve “Enflasyon şimdilerde baskı altında ve enflasyon bekleyişleri iyi biçimde çıpalanmış durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Bernanke, Kongre’de kanun koyuculara yaptığı yarı yıl para politikası raporu konuşmasının ilkinde, 1 Mart’ta yürürlüğe girmeye hazırlanan otomatik federal bütçe kısıntılarının, kanun yapıcılar kısıntılardan kaçınamazsa, ekonomi üzerinde “önemli” bir yük oluşturacağını söyledi ve kanun yapıcılardan da bütçeyi “sürdürülebilir uzun vadeli bir patikada” oluşturmalarını istedi.

Bernanke ve meslektaşları, Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, Fed’in 3.1 trilyon dolarlık rekor bilanço büyüklüğünün yatırımcıları aşırı risk almaya cesaretlendirebileceği ve Fed’in parasal gevşemeden çıkışını daha karmaşık bir hale getirebileceği endişelerinin olduğu bir ortamda, aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarını azaltıp azaltmamayı tartışıyor. Bazı politika yapıcılar, 29-30 Ocak’taki toplantıda, geçen hafta açıklanan tutanaklara göre, Fed’in varlık alımlarının hızını değiştirmeye hazır olması gerektiğini savundu.

59 yaşındaki Bernanke, varlık alımlarının, istihdam piyasası görünümünün mevcut seviyelerden “kayda değer ilerleme” sağlayamaması durumunda, devam edeceği şeklindeki önceki Fed açıklamalarını tekrarladı. Bernanke ayrıca, istihdam piyasasını “genel anlamda zayıf” olarak tanımladı.