Beş garanti fiyatı uçurdu!

3. Havalimanı ihalesinde devlet güvencesi...

Beş garanti fiyatı uçurdu!

İstanbul’a inşa edilecek 3. havalimanının ihalesinde Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon ortaklığının 25 yıllık kira bedeli olarak 22,15 milyar Euro’ya çıkmasında, devletin verdiği beşli güvence etkili oldu.

Öncelikle ihaleyi kazanacak firmaya tarife ve gelir güvencesi verildi. İşletmeci şirketin sözleşmesi feshedilirse devletin, o güne dek yapılan harcamalara ilişkin özkaynak ve kredileri üstleneceği garanti edildi. Atatürk Havalimanı’nın özel jetler dışında uçuşa kapatılması karara bağlandı. Ayrıca 25 yıl boyunca İstanbul’da başka bir havalimanı inşa edilmeyeceği sözü verildi.

İstanbul’a inşa edilecek üçüncü havalimanı ihalesinde 5’li ortaklık Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon’un 25 yıllık kira bedeli olarak 22 milyar 152 milyon Euro’ya çıkmasında, devletin yatırımcıya verdiği 5 garanti ana etken oldu. Buna göre ihaleyi kazanacak firmaya tarife ve gelir güvencesi verildi. İşletmeci şirketin sözleşmesi feshedilirse devlet, o güne dek yapılan harcamalara ilişkin özkaynak ve kredileri üstlenecek. Ve 25 yıllık dönemde İstanbul’da yeni havalimanına alternatif başka bir havalimanı inşa edilmeyecek, üçüncü havalimanı faaliyete girdiğinde Atatürk Havalimanı kapatılacak. İşte bu beş güvence sayesinde İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının 25 yıllık kiralama bedeli ihalesinde Cumhuriyet tarihinin rekor fiyatı ortaya çıktı. İhaleyi 25 yıl için 22 milyar 152 milyon Euro artı KDV teklifi ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu kazandı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, bu ihalede önemli bir değişikliğe gittiklerini vurguladı. Daha önceki ihalelerde kredi bulunmasının ardından kazmanın vurulmasına izin verdiklerini hatırlatan Birdal, “Bu ihalede inşaata başlama süresinin gecikmemesi adına şartnameye özkaynakla başlama şartı koyduk. Bu şartla inşaat en kısa sürede başlayacak. İnşaat devam ederken ihaleyi alan ortaklık kredi teminini sağlamış olacak.” dedi. Birdal, bu hafta içinde ihaleyi yönetim kurulunda görüşerek Bakan onayına sunacaklarını, Bakan onayının ardından ortaklıkla sözleşme imzalanacağını ve son olarak yer gösterme ve inşaat sürecinin başlayacağını ifade etti.

5’li ortaklığın hisse dağılımı da netleşti. Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre ortaklıkta her bir şirket, eşit payla temsil ediliyor. Her bir şirketin ortaklıkta yüzde 20 payı bulunuyor. Havalimanı 4 etapta inşa edilecek. Ulaştırma Bakanlığı, ilk etabın 2017 yılında tamamlanmasını bekliyor. Ancak ağır arazi yapısı gereği ilk etabın 2018 hatta 2019’da devreye girebileceği hesaplanıyor.

İşte verilen 5 garanti

Tarife garantisi: Şirkete 25 yıllık işletme süresince her yolcu başına 20 Euro tarife garantisi verildi.

Gelir garantisi: Şirkete 12 yıl boyunca 6,3 milyar Euro gelir garantisi verildi. Yıllık tahmini gelir garanti edilenin altında kalırsa farkı devlet işletmeciye ödeyecek.

Özkaynak ve kredi teminatı: Projeyi üstlenen ortaklık havalimanı inşaatına başlayıp, inşaat belli noktaya geldikten sonra ortaklığın sözleşmesi feshedilirse devlet teminat devreye girecek. Sözleşmenin feshi halinde devlet tesise el koyacak. DHMİ, ortaklığın o güne dek gerek özkaynak gerekse krediyle yaptığı tüm masrafları üstlenecek.

Atatürk Havalimanı kapatılacak: Yatırımcılara, yeni havalimanının devreye girmesiyle birlikte Atatürk Havalimanı’nın uçuş ve yolcu trafiğine kapatılacağı bildirildi. Yatırımcı, İstanbul’un Avrupa yakası için tek olacak yeni havalimanı için yolcu ve uçuş trafiği hesaplaması yaptı.

Yeni havalimanı yapılmayacak: 25 yıl süresince yeni havalimanına alternatif başka bir havalimanının İstanbul’a yapılmayacağı güvencesi verildi.