Bestelerce para kazandılar!

Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

Bestelerce para kazandılar!

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), geçen yıl üye hak sahiplerine 27 milyon 525 bin lira telif bedeli dağıttı.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri kapsamında, eser sahiplerinin telif haklarını korumak amacıyla kurulan birlik, bu bedeli besteci, söz yazarı, aranjör ve editörlerden oluşan üyelerine ödedi.
Gelirlerini geçen yıl yüzde 45 arttırarak son 4 yılın en karlı dönemini yaşayan MESAM, bir önceki yıl telif bedeli olarak 19 milyon 677 bin lira dağıtmıştı.
Dağıtımlarda meslek birliğine üye olan yaklaşık 3 bin eser sahibi faydalanırken, üye hak edişlerinin en önemli kalemini, müziğin ticari amaçlı kullanıldığı alanların lisanslanması oluşturdu.
Yurt içindeki eser sahibi üyelerinin telif haklarını koruyan birlik, ''Karşılıklı Temsil Anlaşması'' imzaladığı 170 ülkedeki 71 meslek birliğiyle bağlantılı olarak yurt dışındaki sanatçıların telif haklarını da koruyor.
Açıklamada, MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Arif Sağ'ın ''Türkiye'de müzik alanında telif bilincinin gelişmesi ve yerleşmesi için yasal dijital satış alanları çok önemli. Eserlerin temsil ve iletimi alanında, eser sahiplerin haklarını da gözeten, teknolojiye uygun düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır'' ifadelerine de yer verildi.