Beyaz ette hijyen tartışması başladı
Beyaz et ambalajdan çıktı tartışma başladı...
Et ve et ürünlerine yönelik birçok düzenlemeye imza atan ”Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği” ile market ve kasapların, beyaz eti ambalajsız ve parçalayarak satmaları serbestleşti.
AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, tebliğ görüşülürken sektör adına birçok maddeye itiraz ettiklerini ancak kabul görmediğini söyledi.
Tebliğin tek itiraz etmedikleri kısmının, ”kırmızı-beyaz et karışımının yasaklanmasına” ilişkin madde olduğunu anlatan Koca, bu düzenlemeyle Avrupa ülkelerinde bile olmayan birçok yasağın getirildiğini belirtti.
Koca, ”Türkiye’de ambalajsız tavuk eti yasaktı, tebliğle serbest oldu. Hijyenden bahsediyoruz ama ambalajsız tavuk etini serbest bırakıyoruz. Vatandaşın yediği tavuğun içeriği artık marketin ve kasabın insafına kaldı” diye konuştu.
Türkiye’de ambalaj konusunda çok ciddi bir sektör bulunduğunu ifade eden Koca, ”Beyaz et firmaları, ambalajlı ürünlerle gıda güvenliğini sağlıyordu. Ambalajsız ürünlerle bu nasıl sağlanacak?” ifadesini kullandı.
-”Birçok Avrupa ülkesinde var”- Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, market veya kasaplarda ”dökme” beyaz et satışının, birçok Avrupa ülkesinde uygulandığını anlattı.
Firmalardan alınan ambalajlı ürünlerin, kasaplarda/marketlerde parçalanıp satılabileceğine dikkati çeken Yücesan, bu işi yapmak isteyen kasap ve marketin kayıt belgesi alacağını, böylece sucuk, köfte gibi ürünleri de imal edebileceklerini bildirdi.
Yücesan, ”Bu, yasak olmasına rağmen birçok firma yapıyordu. Bakanlık şimdi herkese kolaylık sağlıyor. Şartları yerine getirdiği sürece herkes yapabilir. Bunların ürün bilgilerinin de olması gerekiyor. Üründe problem olursa 12 bin liradan başlayan cezalar verilecek. Beyaz etleri kasap veya market parçalayabilir ancak hijyeni sağlamak zorunda” diye konuştu.
”Bundan sonra kasap ve marketlerin feryatlarını duyarız” diyen Yücesan, ”Küçücük dükkanda hijyen kurallarına uymadan dökme et satan, köfte veya sucuk yapanlar 12 bin liradan başlayan cezalarla baş edemeyecek. Bunları zor günler bekliyor. İşi hakkıyla yapamayanlar ’yandık bittik’ diye gezecekler” ifadelerini kullandı.
-”Ambalajlı satışlar da olacak”- Konuya ilişkin açıklamada bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, tebliğle Avrupa ülkelerinde de geçerli olan bir uygulamanın yürürlüğe girdiğini söyledi.
”Dökme” ürün olarak da anılan bu tür sunumların, hijyenik şartlar dahilinde yapılmasının şart olduğunu kaydeden yetkililer, ”Beyaz etin ambalajlı satışının devam edeceğini ancak talep edenler için künye bilgilerinin yer aldığı bir etiket rafta bulundurulmak şartıyla parçalanmış ürünlerin dökme olarak satılabileceğini” bildirdi.
Yetkililer, asgari, teknik ve hijyenik şartların yerine getirilmemesi durumunda ağır cezaların kesileceği uyarısında bulunarak, sorunlu ürün olması durumunda da geriye dönük olarak üretici firmaya kadar sorumlu olunacağını belirtti.
-Tebliğ- Et ve et ürünlerindeki taklit ve tağşiş (katma) olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan tebliğle kanatlı etle kırmızı et karıştırılamıyor ancak kırmızı etlerle kanatlı etleri kendi içlerinde karıştırılabiliyor.
Kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılmasıyla elde edilen ürünler kullanılamıyor. Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemiyor.
Yeni düzenlemede, ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da bulunuyor. Buna göre, ürün isimlerinin aynı renk ve yazı karakterinde, yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olması gerekiyor.