Bir bu eksikti: Çinli robot işçiler geliyor!

Başbakan Erdoğan'ın "En az 3 çocuk" planının da çakmasını yaptılar: En az 4 robot!

Bir bu eksikti: Çinli robot işçiler geliyor!
paralimani.com

Dünyadaki son Komünist ekonomi olarak adlandırılsa da Çin, tarihteki en büyük kapitalist darbeye imza atmaya hazırlanıyor. Business Insider'ın haberine göre Çinli girişimciler yaşlanan Çin nüfusuna karşı inanılmaz bir plan hazırlığında.

Buna göre, Çinli girişimciler tarihte görülmemiş bir robot satın alma talebine imza atıyor. Bu talebin sebebi ise çalışma çağındaki Çinli nüfusunun hızla azalması. Bu nedenle çalışan ücretlerinin yükselişe geçmesinin ülkenin, dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri olmasını sağlayan "ucuz Çin" stratejisine darbe vurduğunu fark eden Çinliler, artan genç çalışma nüfusu açığını robotlarla kapatmayı planlıyor.

Çalışma çağındaki nüfusun azalmasına ise Çin hükümetinin çok katı uygulanan nüfus planlaması yasalarının neden olduğu düşünülüyor.

2000 yılında Çin'de 60 yaşın altındaki her Çinliye bakacak 6 Çinli genç nüfus bulunurken yapılan projeksiyonlar bu rakamın 20 yıl içerisinde 2'ye düşeceğine işaret ediyor. Bu nedenle de azalan 4 Çinli işçi yerine 4 robot planı devreye alınmış görülüyor.

Bir bilim kurgu filmi senaryosu gibi görünse de Çin'in yılda ortalama yüzde 5-6 büyüyerek önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde dünya ekonomisinin en büyük gücü olma planı şaka değil ve bunun için ülkenin en önemli avantajı olan düşük işçilik maliyetleri özelliğini koruması gerektiği tartışılmaz bir gerçek. Bu da bilimkurgu senaryosunu gerçeğe oldukça yakınlaştırıyor.

Şu anda aslında global robot hiyerarşisinde Çin, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin çok gerisinde. Her 10 bin çalışana karşılık sadece 21 robot bulunuyor Çin'de. Fakat bu önümüzdeki günlerde çok ciddi şekilde değişecek. Tayvanlı Foxconnsanayi tipi robotlarının sayısını 3 yıl içerisinde 10 binden 1 milyona çıkarma kararı aldı.
Şangay belediyesi ise robot sektörünü, en önemli endüstrilerden biri olarak ilan etti.