Bir buçuk milyon balık telef oldu
Çivril'e bağlı Gökgöl köyündeki alabalık üretim çiftliğinde 1,5 milyona yakın alabalık telef olduğu bildirildi. Telefe, fabrika atıklarının yolaçtığı ileri sürüldü
Gökgöl köyünde Menderes Nehri üzerindeki kurulu olan bir firmaya ait alabalık üretim çiftliğinde balık telefleri yaşandı. Firma sahibi Osman Özpek'in durumu bildirmesi üzerine Denizli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Havyancılık Müdürlüğü ve Çivril Jandarma Komutanlığı'na ekipleri, balık çiftliğinde inceleme başlattı.
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık çiftliğinden gelen ihbar üzerine bölgeye gelerek inceleme başlattıklarını bildirdi. Tesislerdeki balıklardan ve sudan numune aldıklarını, gerekli incelemelerin ardından teleflerin nedeniyle ilgili verilere ulaşılabileceğini kaydeden Kutlu, balık çiftliğinin dışında da nehirde hayvan teleflerine rastlandığını bildirdi.
Konunun çevre kirliliğinden kaynaklandığı şüphesi oluştuğunu, titiz bir çalışma yürüttüklerini bildiren Kutlu, "Bölgede oturan vatandaşların bir süre dereden avlanan balıkları tüketmemeleri uyanısında bulunduk. İncelemelerden sonra olumsuz bir durum yoksa tekrar balık tütekmeleri konusunda duyuru yapacağız. İ
lk belirlemelere göre, alabalık çiftliğinde 1,5 milyon civarı balık kaybının olduğunu gözlemledik" diye konuştu. Çiftlik sahibi Osman Özpek ise, 6 yıldır işlettikleri alabalık üretim çiftliğindeki balıkların yüzde 80'nin telef olduğu söyledi. Çiftlikteki ve doğadaki teleflerinin Afyonkarahisar'daki fabrikaların atıklarının Menderes Nehri'ne karışarak, bölgeye taşınmasından kaynaklandığının tahmin ettiklerini söyleyen Özpek, "900 tonluk balık üretim tesismiz var. Bunların içinde yavru balıklar da bulunuyor. Ürünlerimizi ihraç ediyoruz, telefler bize büyük bir darbe vurdu" dedi.
Özpek, yetkililerden konunun üzerinde hassasiyetle durulmasını ve çevre kirliliğine yolaçan etkenlere karşı hızla önlem alınmasını beklediklerini ifade etti. Köy muhtarı Kadir Akar ise 50 haneli, 160 nüfuslu bir köyün geçim kaynağının balıkçılık ve çiftçilikle geçim kaynağı sağladıklarını, nehirde yaşanan ölümler nedeniyle balık tutamadıklarını belirterek, "köy camisinden anons yaptırarak, balık tutulması ve tüketilmesinin ikinci bir duyuruya kadar sakıncalı olduğunu bildirdik. Yetikililerden hassasiyet göstermelerini ve konunun bir an önce aydınlığa kavuşmasını bekliyoruz" diye konuştu.