Bir telefonla emeklilik!
Türkiye'den gurbetteki Türkler'e çağrı!
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, ABD'nin New York ve New Jersey eyaletlerinde gerçekleştirtiği temaslarda, gurbetçi Türker'i, Ocak 2013 itibariyle başlayacak, devlet desteği ile daha da cazip hale gelen Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) katılmaya çağırdı.
New York'ta Yöneticiler için düzenlenen Global Sigortacılık konulu konferansta AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mehmet Bostan, Türkiye ve Amerika dahil dünyanın bütün ülkelerinde kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını belirtti.
Bostan, özellikle bilgi teknolojilerinin kullanılması konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü ve nitelikli insan kaynağının hayat sigortası sektörüne yönlendirilmesi konusunda çözümler aradıklarını söyledi.
Bireysel emekliliğin Türkiye'de son 10 yılda çok geliştiğini vurgulayan Bostan, hacmi 20 milyar liraya yaklaşan sektörde 3,2 milyon katılımcıya ulaşıldığını belirtti.
Bostan, ''2013 Ocak ayından itibaren geçerli olan yüzde 25 katkı payı, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için de geçerli. Bu teşvik hem insanımız için güzel bir yatırım aracı hem de devletimiz için bir kaynak teşkil ediyor. Teşvikten yararlanmak için 18 yaşını doldurmuş olmanız yeterli. Türkiye'de veya yurt dışında yaşayan tüm aile bireyleri bu katkıdan tek tek faydalanabiliyor. Bu da aslında kamu otoritesinin, devletin bu sisteme olan inancı ve güvenini gösteriyor. Bu da katılımcıları teşvik edici ve cesaretlendirici bir uygulama, biz de bunu çok destekliyoruz'' diye konuştu.
TELEFONLA EMEKLİLİK
Bostan, yüz yüze kayıt zorunluluğunun, artık yeni bir düzenleme ile kaldırıldığını belirterek, gurbetçi Türklerin artık telefon üzerinden de hesap açabilecekleri bilgisini aktardı.
Bu kadar güçlü bir devlet desteğinin Amerika dahil hemen hiç bir ülkede bulunmadığına dikkati çeken Bostan, Amerika'daki Türk vatandaşlarının da devletin destekleyip teşvik ettiği BES aracılığı ile ülkelerinde gönül rahatlığıyla yatırım yapabileceğini söyledi.
BES sisteminden elde edilen gelirlerin de vergiden muaf tutulduğunu hatırlatan Bostan, ''Yurt dışında yaşadığı halde Türkiye'de beyannameye tabi mükellefler de kendileri ve eşleri adına ödedikleri katkı payı tutarının, aylık brüt ücretin veya yıllık gelirin yüzde 10'unu ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan bölümünü gelir vergisi matrahlarında indirim konusu yapabilecekler. Yine yürürlükte olduğu üzere, işverenler de çalışanları adına ödedikleri katkı paylarını doğrudan gider yazabilecekler'' bilgisini verdi.
GURBETTEKİ VATANDAŞI HEYECANLANDIRDI
New York'ta kurulu Radyo Türküm isimli bir internet radyosunda da BES sistemi ile ilgili soruları cevaplandıran Mehmet Bostan'ın canlı yayında, ''Bu konuda en caydırıcı unsur, ön şart olan yüz yüze kayıt zorunluluğuydu ve çoğunluğunu işçi sınıfının oluşturduğu, yılda 15-20 gün izin hakkı olan gurbetçi vatandaşlar üzerinde caydırıcı bir etki yaratıyordu. Konu ile ilgili yeni bir düzenleme ile artık bu zorunluluk kaldırıldı'' şeklindeki ifadeleri üzerine yayına bağlanan gurbetçi Türkler, detaylar hakkında Bostan'a çok sayıda soru yöneltti.
Yoğun ilginin, böyle bir ihtiyacın olduğunu gösterdiğini söyleyen Bostan, ''Amerika'daki Türk toplumu, ülkelerine döndükleri zaman meyvelerinden faydalanabilecekleri bir dikili ağacı olsun istiyorlar. Dönmeseler bile kendi ülkelerinde bir güvenceleri olsun istiyorlar. Dolayısıyla BES onlar için çok iyi bir alternatif'' şeklinde konuştu.
Bu arada, BES, 17 özel sektör şirketinin yönettiği bir sistem. Burada toplanan fonlarda birikime yönlendirilirken bu işlemler portföy yönetim şirketleri tarafından gerçekleştiriyor. Varlıkların Takasbank'ta saklandığı sistem, yatırımcıların kendi fonunu izleyip seçim yapabileceği ve hatta şirketler arasında aktarım yapabileceği esnek bir yapı içeriyor.