Bitcoin’e yatırım yapan milyoner oldu!
Piyasalardaki belirsizlik ve siber tehditlerin destek verdiği Bitcoin, 2.400 doları aştı. Türk Lirası karşısında 8.720 liraya yükselen Bitcoin 7 yılda yatırımcısını milyoner etti
2010 yılında 0.03 dolar ile hayatına başlayan, 2012 yılında 13 dolar, 2013 yılında ise 266 dolar olan Bitcoin’nin değeri bu yıl 2000 dolar seviyesini geçmeyi başardı. Piyasalardaki belirsizlik ve siber tehditlerin destek verdiği Bitcoin’in değeri bu yıl yüzde 120’den fazla artarken, dijital paraya yatırım yapan 7 yılda milyoner oldu.
SANAL PARA BİRİMİNİN DEĞERİ
Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre; Bitcoin mayıs ayında art arda kırdığı rekorlarla 2.460 dolara tırmandı.. Türk Lirası karşısında da güçlenmeye devam eden Bitcoin, dün yaklaşık yüzde 6 değer kazanarak 8.720 liraya yükseldi. Yapılan hesaplamalara göre 2010 yılında 0.003 sent seviyesinden 100 dolarlık Bitcoin’i alanların elindeki bitcoinlerin şu anki değeri 75 milyon dolara ulaştı.
Sadece internet ortamında dijital olarak tüketilebilen Bitcoin’in değeri, ABD’deki siyasi belirsizlik ortamı ve dünya genelinde siber güvenlik endişeleriyle hafta sonu 2.000 dolar seviyesinin üzerine çıkmıştı.Dünya genelinde dijital aygıtları olumsuz etkileyen “WannaCry” virüsü de talebi artırmıştı. Söz konusu yazılımın kullanıcıları dosyaları şifrelemiş ve açmak için 300-600 dolar değerinde Bitcoin talep etmişti. Bu da dijital paraya talebi artırmıştı. Uzmanlar, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump hükümetine karşı yatırımcılarda oluşan güvensizlik ortamına işaret ederek, bunun Bitcoin’e olan talebi yükselttiğini belirtiyor.
İlk kez 2008 yılında dijital bir para birimi olarak ortaya çıkan Bitcoin’in, geçen yıl itibarıyla yaklaşık 100 bin satıcı tarafından internetten yapılan alışverişlerde ödeme olarak kabul edildiği tahmin ediliyor.
EN BÜYÜK PAZARI JAPONYA
Bitcoin kullanımında en büyük pazar Japonya. Bu ülkede, Bitcoin piyasasının büyüklüğü Çin ve ABD’yi geçti. Günlük işlem hacmi 135 milyon doları bulan ülke, bu alanda pazar payını yüzde 40’ın üzerine çıkardı.
Bitcoin ve sanal para teknolojilerini yasal para birimi haline getirme yasası Japonya’da yürürlüğe girdi. Japonya Finansal Hizmetler Dairesi tarafından resmi bir yazı ile yayımlanan kanun metnine göre bitcoin, Japonya’da resmi ödeme yöntemi olarak kabul görecek.
● Kim buldu?
Bitcoin 2008 yılında bir yazılım uzmanı olan Satoshi Nakamoto tarafından üretildi. Bu para biriminin üretilmesindeki amaç hiçbir otorite tarafından kontrol edilemeyen, düşük işlem ücretleri ile transfer edilebilen, matematiksel tabanlı bir elektronik ödeme sistemi kurmaktı.
● Nasıl üretilir?
Bu para fiziksel olarak herhangi bir merkez bankası tarafından üretilmez. Üretiminde kendine özgü kurallar var. Bitcoin üretmine madencilik (bitcoin mining) adı veriliyor ve bu anlamda madencilik yapan herkes (bitcoin miner) bu parayı üretebiliyor .Bitcoin, işlem gücü üreten bilgisayarlar ve donanımlar tarafından “madencilik” adı verilen bir konsept altında üretilir. Sistem en başından kurulurken sınırlı para üretimi üzerine dizayn edilmiş.. Madenciler ne kadar çalışırsa çalışsınlar maksimum 21 milyon Bitcoin üretebilirler. Oluşturulan bu sınırlı yapı nedeniyle bu parayı kazanmak her geçen gün zorlaşıyor. Bu da fiyatını yükseltiyor.
● Nasıl kullanılıyor?
‘Wallet’ diye tabir edilen sanal cüzdanlar vasıtasıyla kullanılır. Bu cüzdanlar internet üzerinden oluşturuluyor.Cüzdan oluşturmak için hiçbir kimlik bilgisine gerek yok. Bu cüzdanlar vasıtasıyla bitcoin gönderimi, alımı yapılabililiyor. Bitcoinler alışverişlerde harcanabiliyor.
● Paraya çevrilir mi?
Bitcoin’ler Türkiye’de hiçbir bankada alınıp satılmıyor. Ancak internetteki exchange platformları üzerinden 7/24 nakit paraya çevrilebiliyor.