Boğaziçi Köprüsü'nün silüeti değişecek
Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Boğaziçi Köprüsü'nün bakım çalışmaları kapsamında, çapraz olan askı halatların dikey hale getirileceğini bildirdi.
Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Boğaziçi Köprüsü'nün bakımıyla ilgili ihale ilanına gelecek ay çıkılacağını belirterek, "Tabii Boğaz Köprüsü'ndeki askı halatların değiştirilmesi gerekiyor. Bu değişiklik yapılırken de diğer bazı köprü elemanlarının yenilenmesini aynı zamanda yapacağız. Üst yapı değiştirilecek" diye konuştu.
Köprüdeki diğer elektrik aksamının da değiştirileceğini dile getiren Turhan, köprünün eğik olan askı halatlarının, dikey hale getirileceğini, tabliye ile kuleler arasına izolatörlerin konulacağını, köprünün sallanma veya deprem sırasında zarar görmesini engellemek amacıyla köprü ayaklarına enerji sönümleyici damperlerin konulacağını, 40 yıldır hizmet veren kule asansörlerinin ve elektrifikasyon sistemlerinin yenileneceğini anlattı.
HALATLAR DİKEY OLACAK, ASFALT YENİLENECEK
Boğaziçi Köprüsü'nün ilk dizaynında köprünün sallanması dolayısıyla yaşanacak etkileri azaltmak amacıyla çapraz halat kullanıldığını ifade eden Turhan, yapılacak 40. yıl bakımında bu halatların dikey hale getirileceğini söyledi.
Köprü üzerindeki asfaltın en son 1991 yılında değiştirildiğini bildiren Turhan, asfalt yenilemesinin de yapılacağını söyledi. Turhan, asfalt değişimi sırasında yolda asgari iki gidiş iki geliş olarak hizmet vermeyi düşündüklerini dile getirdi.
EN AZ 40 YIL DAHA HİZMET VERECEK
Boğaziçi Köprüsü'nün 1973 yılında hizmete girdiğini anımsatan Turhan, dünyada kullanılacak en ileri teknoloji ürünlerinin kullanımıyla yapılacak 40. yıl bakım çalışmalarının ardından köprünün en az 40 yıl daha hizmet vereceğini kaydetti.