"Bol para dönemi bitiyor"

"Yeni bir ekonomik program şart"

"Bol para dönemi bitiyor"

2013 ihracatı 151,7 milyar dolarla hedeflenen seviyenin altında kalırken, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’den uyarı geldi. Dünyada bol ve ucuz likidite döneminin sona erdiğini vurgulayan Büyükekşi, “Yeni bir ekonomi programı ve yeni bir hikâye gerekli.” dedi.

Harcamaları frenlemek için kredi kartı taksitlerine ve tüketici kredilerine sınır getirilmesinin ardından otomobil gibi bazı mallardan alınan vergilerin artırılmasına iş dünyası temkinli yaklaşıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, aynı gelir seviyesinde vatandaşa daha fazla tasarruf ettirmenin bir dönem sonraki milli geliri düşürebileceğine dikkat çekti. Büyükekşi, “Hem tüketim üzerinde baskı kurup hem de vergiler konusunda rasyonel adımlar atılmazsa, Cumhuriyet’in 100. yılı için hedeflenen rakamlara ulaşmak zorlaşabilir.” dedi. Gelişen ülkelerden sermaye çıkışları ile cari açığın kurlar üzerinde baskı oluşturduğunu, dünyada bol ve ucuz likidite döneminin sona ermeye başladığını ifade eden Büyükekşi, “Türkiye’yi kırılgan beşli arasında telaffuz edenler var. Türkiye’nin bundan sonrasında yeni bir ekonomik program ve yeni bir hikâyeye ihtiyacı var. Sıçramak için bir nevi zihniyet devrimi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

2013 ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, 2013 yılının hem dünya hem de ülke ekonomisi için oldukça hareketli ve zorlu bir yıl olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin belirsizlikten nispeten daha az etkilenen ülkeler arasında yer aldığını kaydetti. Büyükekşi, geçen hafta 2014 yılının para ve kur politikalarını açıklayan Merkez Bankası’nın yeni yılda temel olarak tüketici kredilerindeki büyümenin yavaşlatılmasına odaklanacağını vurguladı.

Dünyada bol ve ucuz likidite döneminin artık sona ermeye başladığını ifade eden Mehmet Büyükekşi’ye göre önümüzdeki 10 yıl başka bir 10 yıl olacak. Kriz sonrasında basılan paraların geri çekildiği döneme giriliyor. Gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışı devam edecek. Zor bir döneme girilirken Türkiye’nin mevcut program yerine yeni bir ekonomik programa ve yeni bir hikâyeye ihtiyacı var. Büyükekşi, Türk ekonomisinin ihracatı öne çıkaran politikalar ve araçlara ihtiyacının olduğunu vurguladı. TİM Başkanı’na göre 2023 hedeflerine ulaşılması için sektörel öncelikleri belirlemeye ihtiyacı var. Türkiye’nin cari açık sorunu olmadığını, inovasyon açığı sorunu olduğunu ifade eden Büyükekşi, “İşte bu yüzden katma değerli ihracat artışı bizim en büyük çıkış noktamız. Bunun yolu da inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmadan geçiyor.” diye konuştu