Bor mucitlerine 2.5 milyon TL destek
Dünya rezervinin yüzde 72’sine sahip Türkiye, bor madeniyle ilgili teknoloji geliştiren araştırmacılara destek olacak.
TÜBİTAK bor ürünleriyle ilgili Ar-Ge projesi hazırlayan araştırmacılara 2.5 milyon liraya kadar destek vermeyi planlıyor.
DÜNYA bor piyasasını tek başına yönlendiren Türkiye, kullanım alanlarını yaygınlaştırmak için harekete geçti. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile çağrıya çıkan TÜBİTAK, bor ürünleriyle ilgili Ar-Ge projesi hazırlayan araştırmacılara 2.5 milyon TL’ye kadar destek verecek.
Bu sayede TÜBİTAK, bor madenlerini dışarıya gerek kalmadan en iyi şekilde kullanarak bor ile çalışan teknolojileri dünyaya pazarlamayı hedefliyor. Geleceğin petrolü olarak nitelendirilen borda dünya rezervinin yüzde 72’sine sahip Türkiye’de bor çoğunlukla cam, seramik-frit, tarım ve deterjan sektöründe kullanılırken, yüzde 99.5’i ihraç ediliyor. Dünya ise uzay ve hava araçları, nükleer uygulamalar, askeri araçlar, nanoteknolojik ürünler ve enerji gibi 500’e yakın stratejik alanda kullanıyor.
Dünyaya yön verecek
Türkiye’deki bor ile ilgili çalışmaları artırmak isteyen TÜBİTAK sahadaki çalışmalara teşvik veriyor. Bora dayalı sanayinin gelişmesi ve Türkiye ekonomisine daha fazla katma değer sağlayabilecek bor pazarının oluşması için TÜBİTAK, Ar-Ge destek programı kapsamında araştırmacılara 2.5 milyon TL’lik mali destek verecek. Böylece TÜBİTAK bor madenlerini yurt dışından çok, Türkiye içinde kullandıracak. Ayrıca Türkiye borla ilgili geliştirilen teknoloji ile dünyaya yön veren ülke konumunda olacak. Üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek amacıyla bu projelerde özel sektör de yürütücü olarak yer alabilecek. Araştırmacılar tek başına veya farklı üniversitelerden birkaç isimle ve özel sektörle bir araya gelerek programa başvurabilecek. Yurt dışından araştırmacılar da Türkiye’ye getirilebilecek. (Star)