Borcumuz bu yıl bitiyor!

Türkiye bugünleri de gördü...

Borcumuz bu yıl bitiyor!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Asmazlar Konağı gezisi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakan Yardımcısı Ceylan'ın daveti üzerine ilçeye geldiklerini söyledi.

Safranbolu'lularla birlikte kahvaltı yaptıklarını ve ilçenin tarihi kültürel değerlerini gördüklerini ifade eden Yılmaz, ''Safranbolu gerçekten çok önemli bir değer. Geçmişte belli dönemlerde bu tarihi kültürün değeri bilinememiş. Ama son yıllarda özellikle bu değerlerimizin çok daha farkındayız. Bunları korumaya ve anlamlı şekilde kullanmaya gayret ediyoruz'' dedi.

Türkiye'de 2001 yılında bir kriz yaşandığına dikkati çeken Cevdet Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bu kriz yaşanırken dünyada kriz yoktu. Türkiye'de bir kriz vardı. 2009 yılında tam tersi durum yaşadık. Dünyada kriz yaşandı. Ülkemiz bunu yaşamadı. Birçok ülke halkına krizin bedelini ödetirken, Türkiye'de halkımız bir bedel ödemedi. Tam aksine bütçemizi yaptık. Bütçemiz bir kriz bütçesi değildir. Sosyal yanı güçlü, çalışanına enflasyon düzeyinde ücretler sağlayan ve hiçbir kesintiye gitmeyen bir bütçedir. Çok şükür Türkiye bunu başardı. Bütçemiz disiplinli bir bütçedir. Gelişmiş ülkelerde kamu açıklarının çok yüksek düzeylere çıktığını görüyorsunuz. Bütçe açığınız Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 3'ünü aşmamalıdır. Birçok Avrupa ülkesi bunu aşmış durumdadır. Ama Türkiye bu kritere uygun bütçeye sahip. Yine borçların GSYİH'ye oranı yüzde 60'ı geçmemeli deniliyor. Avrupa'da bir çok ülke yüzde 80'leri geçmiş durumdadır. Türkiye'de bu yıl bu oran yüzde 36,5 civarındadır ve aşağıya doğru iniyor.''

''IMF'ye borcumuz 1 milyar doların altına düştü''

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) önemli bir kurum olduğunu belirterek, ''Geçmişte Türkiye'de krizleri biz çıkardık. Özellikle 2001 krizini ama başkaları gelip yönetti. IMF gelip yönetti. O dönem ki yönetimler yönetim becerisini gösteremediler'' dedi.

Dünyada 2009 krizini başkalarının çıkardığını ancak bunu Türkiye'nin iyi yönettiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu krizden sonraki döneme baktığınızda son iki yılda ortalama yüzde 8,8 oranında büyüme sağladık. Bu yıl hızı düşmekle birlikte büyümemiz devam ediyor. Önümüzdeki yıl inşallah devam edecek. IMF'ye borcumuz 1 milyar doların altına düşmüş durumdadır. Gelecek yılın ilk dönemlerinde bunları tamamen sıfırlamış olacağız. Merkez Bankamızdaki rezervimiz oldukça yüksek durumda. Türkiye güven, istikrar ve istikrarlı bir yönetimin yanı sıra doğru politikalarla ve bütçe disipliniyle yoluna emin adımlarla devam ediyor. Gelişmiş ülkelerle arasını her geçen gün biraz daha kapatıyor. 2023'e giden süreçte çok daha iyi yerlere gidecek inşallah.''