Borsa 9 ayın zirvesini gördü
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in not kararını önceden fiyatlayan piyasalar, not belirsizliğinin ortadan kalkması sonrasında önemli bir yükseliş yaşıyor.
Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirirken, Fitch Ratings ise Türkiye'nin kredi notunu "BBB-"den yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı olan "BB+" seviyesine indirdi ve not görünümünü "durağan" olarak belirledi.
Kredi derecelendirme kuruluşlarına karşın piyasalar dünyada pek görülmemiş bir tepki verdi. Borsa yüzde 2'yi aşan bir kazanç yaşarken, TL, dolara karşı yüzde 1'i aşan bir kazanım elde etti.
Borsa 9 ayın zirvesini gördü
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,99 değer kazanarak sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 85.491,57 puandan girdi.
BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında önceki kapanışa göre 1.664,18 puan artarken, toplam işlem hacmi 3 milyar lirayı aştı. İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 3,22, holding endeksi yüzde 1,24 yükseldi. En fazla kazandıran sektör endeksi bankacılık, gerileyen iki sektör endeksi ise yüzde 1,17 ile turizm ve yüzde 0,34 ile finansal kiralama, faktoring oldu.
Güne değer kaybı ile başlayan BIST 100 endeksi, 83.650,45 puana kadar gerilemesinin ardından bu seviyelerden gelen alımlarla yükselişe geçti ve analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 85.500 puanın üzerini test etti.
Endeks, günün ilk yarısında 29 Nisan 2016 tarihinden bu yana en yüksek seviyesi olan 85.580,67 puanı görmesinin ardından 85.300 - 85.500 aralığında dengelendi.
Piyasalar fiyatlamıştı
Analistler, cuma akşamı kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye'nin notunu düşürmesinin piyasaların beklentileri doğrultusunda olduğunu, bu nedenle Borsa İstanbul'a etkisinin açılış ile sınırlı kaldığını belirtiyor.
Öğleden sonra ABD'de açıklanacak kişisel tüketim harcamaları ve bekleyen konut satışları verilerinin piyasalar tarafından takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksi için 85.500 ve 86.200 seviyelerinin direnç, 84.400 seviyesinin ise destek konumuna geldiğini kaydetti.
Dolar/TL geriliyor
S&P ve Fitch Ratings'in Türkiye ile ilgili değerlendirmelerinin ardından döviz kurlarındaki yükselişlerin sınırlı kaldığı ve TL talebinin arttığı görülüyor.
Yeni haftaya yükselişle başlamasının ardından 3,88 sınırına kadar çıkan dolar/TL'de hızlı bir şekilde düşüş görüldü.
TCMB ihalesine düşüşü hızlandırdı
Dolar/TL'nin, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açtığı 1 milyar dolarlık 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesine gelen talebin 900 milyon dolar ile sınırlı kalmasının ardından düşüşünü hızlandırması dikkati çekti.
Günün ilk yarısında en düşük 3,8203'ü gören dolar/TL, öğleden sonra düşüşünü sürdürdü ve 3.82'nin altına indi. Kur, saat 13.41 itibarıyla cuma günü kapanışına göre yaklaşık yüzde 1,40 azalışla 3,8150 seviyesinden işlem görürken, aynı dakikalarda avro/TL yüzde 1,1 düşüşle 4,0980, sterlin/TL yüzde 1,2 azalışla 4,8015'ten alıcı buluyor.
Analistler, öğleden sonra ABD'de açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, dolar/TL'de 3,8170 seviyesinin kısa ve orta vadeli teknik görünüm açısından önemli destek konumunda olduğunu dile getirdi.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinin beklentiler paralelinde olduğu için son birkaç aydır zaten fiyatlandığını kaydeden analistler, bundan sonraki süreçte yurt içi ve ABD'deki gelişmelerin yatırımcı kararlarında etkili olacağını ifade etti.