Borsa için kader günü!

Bu seviye de aşağı kırılırsa...

Borsa için kader günü!
PARALİMANI.COM

FED'le başlayan borsa depremlerine dün Çin korkusu da eklenince piyasalarda serbest düşüş dalgası devam etti. Bugün yine borsa, dışarıdan gelecek haberler endeksli. Fakat içeride Gezi Parkı geriliminin iç piyasaya yansımalarının azaldığı bugün en kritik gelişme Hazine'nin gerçekleştireceği ihaleler olacak. Bu ihalelerde dün ortaya çıkan yüksek faizin bugünkülerde de devam etmesinin borsada satış baskısının sürmesine neden olacağına inanılıyor. Endekste 71 bin ve 70 bin en kritik seviyeler olarak gösteriliyor. 70 binden gelecek tepki alımları güçlü olmazsa endekste satış dalgasının hız kazanabileceğine dikkat çekiliyor.

YÜKSELİŞLE AÇILDI!
Analistlerin BIST 100 Endeksi açılış değerine ilişkin medyan tahmini +230, ortalama tahmini ise +101 puan oldu. Foreks'in 9 aracı kurum analisti ile yaptığı ankette, en yüksek beklenti +370 olurken, en düşük beklenti -500 olarak gerçekleşti. Maksimum ve minimum hariç ortalama ise +167 oldu. Analistlerin 3'ü negatif, 6'sı pozitif açılış tahmininde bulundu.

Borsa İstanbul analistlerin tahminini haksız çıkarmadı ve güne yüzde 1.27 yükselişle başladı. Açılışın ardından ilk dakikada alımlar çok hızlı şekilde gelmeye başladı. Endeks 72 bin puanı zorlamaya başladı. Özellikle banka hisseleri tepki alımlarını sürüklüyor.

ATIG MENKUL: DIŞARISA SAKİNLEŞMEDİKÇE...
BIST 100 Endeksi haftanın ilk işlem gününde günü %3.37 ve 2,461.26 puanlık düşüşle 70,640.50 puandan kapattı. Gün içinde en yüksek 73,536.84,en düşük 70,093.95 puan test edilirken endeksin dolar bazında fiyatı 36,333.97. Ençok değer kaybeden endeks %8.05’lik kayıpla BIST Madencilik olurken küresel piyasalarda emtia fiyatlarındaki geri çekilme bir süre daha sektörü olumusuz etkileyebilir.Asya hisse senedi piyasalarında Çin’de ve ABD’de S&P’de satış baskısı devam ettiği sürece yurtiçi piyasalarda tepki sınırlı kalacaktır. "

INTEGRAL MENKUL: 70 BİN KRİTİK DESTEK
Bugün Türkiye’nin 2023 2020 ve 2015 yıllık tahvil satışları ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghinin Berlin’de yapacağı konferansı yakından takip edeceğiz. Özet olarak Bist 100 Endeksi haftanın ilk günü hafif satıcılı başladı ardından IFO – İş Ortamı Anketi ve Türkiye Kapasite Kullanımı haziran ayında beklenene yakın geldi ve buna istinaden yatay seyrini değiştirmeyerek tepki alımlarını sınırlı kaldı, ardından 2. Seansın başı itibariyle önce Dünyanın en büyük 2. ekonomisinin Çin (Şangay) Borsasının 4 yıldır en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesi ( -5,24% ) ardından ABD S & P Future endekslerinin -0,60% ile açılıp BIST 100’ün kapanış yaptığı saatlerde %1,15 seviyelerinde işlem görmesi, Avrupa borsalarının da %1’in üzerinde kapanışı endekse ciddi satışlar getirdi.Hem iç gündemin risk barındırması hem de Yurt dışında FED sarsıntısının devam etmesi ciddi satış getirdi. Önümüzde ki dönemde 70.000 kritik destek noktası olacaktır ancak kısa vadede BIST’in satış baskılı olacağı hafta içindeki yükselişlerin tepki alımları olacağını düşünmekteyiz. Ayrıca Dolar/TL’nin 1.95 seviyesinin üzerinde olması tahvillerin 8 üzerinde oluşu satış baskısını devam ettirecektir.


EGEMEN MENKUL: 70 BİNİN ALTI 68 BİN 800
BIST100 endeksinde serbest düşüş devam ediyor. Uzun zamandır FED’in böyle bir karar alması durumunda GOP endekslerinin gelişmiş ülke endekslerinden daha fazla olumsuz etkileneceğini ifade ediyorduk. Gelinen durumda yükselen kur ve faizlerin finans sektörüne negatif etkileri ve döviz açığı bulunan şirketlerin kurdaki dalgalanmadan olası zararlarının da fiyatlanmaya başlayacağı düşünülürse endeksin işi önümüzdeki günlerde hiç kolay olmayacak. Orta vadeli desteklerin ardından uzun vadeli desteklerin de zedelenmeye başladığını gözlemlediğimiz endekste 71.000 seviyesinin takip edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Cuma günü ayın son işgünü olacağından, bu seviyenin altındaki bir kapanışın çok daha aşağıdaki seviyelere doğru hareketi tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, tepkiler olsa da Cuma günkü kapanışın nerede olacağı çok önemlidir. Destek : 70.300-70.100-68.800 Direnç : 71.000-71.400-72.100

ACAR MENKUL: 70000-72500 BANDINA DİKKAT!
Endeks dünü 2.461 puanlık düşüş ile 70.640 seviyesinden 2.878 milyon TL işlem hacmiyle kapattı. Endekste satışlar devam ediyor. Banka hisseleri öncülüğünde genele yaygın bir satış baskısından söz etmek mümkün. Bono faiz oranları ve döviz kurları ise yukarı yönlü hareket sürmesine rağmen bono faiz oranlarındaki yükseliş biraz ivme kaybetmiş durumda. Dış kaynaklı gelişmeler izleniyor. Bernanke’nin FED’in 2013 yılı sonuna doğru varlık alımlarını azaltabileceği ve 2014 ortasında da varlık alımlarının bitebileceği açıklamasının piyasalar üzerindeki baskısı devam ediyor. Bu gelişme likidite bolluğundan beslenen piyasaları gerdi. Son yıllarda piyasalarda görülen iyimser havanın temelinde merkez bankalarının piyasalara verdiği bol likidite vardı. Likiditenin kısılabileceğine dair açıklamalar olumsuz fiyatlamayı da beraberinde getirdi. Ayrıca Çin’deki likiditeyi sıkılaştırma haberleriyle konut ve banka sektörüne ilişkin ABD’nin 2008 yılında yaşadığı benzeri bir tedirginlik de baskıyı artırmış durumda. Ama tartışmalar devlet bankalarının hakim olduğu Çin’de benzer sonuçların yaşanmasının zor olduğu yönünde. FED ile dış piyasalarda başlayan düşüşler iç piyasaları da etkisi altına almış durumda. Toparlanma için dış piyasaların denge bulması gerekecek. İç gündemde Gezi Parkı eylemlerine bağlı siyasi tansiyon düşerken iç kaynaklı gelişmelere duyarlılık bu aşamada azalmış görülüyor. Önümüzdeki günlerde Güneydoğu ve açılımla ilgili gelişmelerle ve merkez bankası kararları iç gündemde öne çıkabilir. Dış piyasalara duyarlılık sürebilir. Endekste devam eden düşüş hareketinde ilk destek 70000 seviyesinde görülüyor. Bu seviye günlük işlemler için önemli. Sonraki destekler 69000 ve 68000-67500 olarak görülüyor. 72000 seviyesindeki uzun dönem çıkış trend desteğinin kırılması önemli. Olası tepki alımlarında dirençler 72000-72500 seviyesinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 73500-74000 seviyelerinde. Endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı bir süre daha etkisini sürdürebilir. Günlük işlemlerde 70000 izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde alım yapılabilir. 72500 seviyesini geçemeyen çıkış denemelerinde veya 70000 seviyesinin altında satış denenebilir.

TURKISH YATIRIM: YÜKSEK İHALE FAİZİ SATIŞLARI HIZLANDIRABİLİR
Dün piyasalarda yaşanan hareketler de endişe ortamının bu haftaya taşındığı varsayımını doğruluyor. ABD ve Avrupa düşüşle kapanırken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de yükselişin devamı ile %2,66 seviyeleri görüldü. Bugünün en dikkat çekici cephesi ise Asya…Çin’de nakit sıkışıklığı, yüksek faizler büyümeyi riske attığı için sert satışlar görüyoruz. Shenzen Bileşik Endeksinde değer kaybı yüzde 7’yi aşmış durumda. Yurtiçine baktığımızda ise dün bahsetiğimiz desteklerin ikinci seansta artan satış baskısı ile kırıldığını gördük. İki yatırım yapılabilir notun ardından zaten beklentiler bitmişken Gezi Parkı olayları, ardından FED’de QE’yi azaltma sinyali ve faizlerin yükselmesi beklentisi ile küresel yatırım şirketlerinin de özellikle Türk bankaları için arka arkaya tavsiyelerini düşürmelerinin zincir reaksiyonu ile dün 70,000 puana dek geriledik. Bu seviye bir psikolojik eşik. Bugün küresel piyasalardaki olumsuz hava da düşünülünce 70,000’in altına gelinmesi beklenebilir ancak psikolojik eşik olduğundan bir tepki gelebilir. Önemli olan bu tepkinin kalıcılığı olacaktır. Bugün Hazine’nin 3 tahvil ihalesi var. Bu ayın en büyük miktarlı ihaleleri olacağından faizler için kayda değer bir sinyal verebilir. Çok yüksek gelen faizler ise piyasalar üzerinde –faizlerin yükselişinin kalıcı olduğu sinyali vererek- bir baskı oluşturabilir.

ETİ YATIRIM: 70 BİN KIRILIRSA ALIN
Çin’deki likidite sıkışıklığının Şangay borsasında dün yarattığı %5,3’lük düşüşün ardından bugün de benzer seyrin devam etmesi, Asya Pasifik borsaları üzerinden ABD ve Avrupa’nın baskı altında kalacağını ortaya koyuyor. Elbette bu negatif görüntünün Borsa İstanbul’a yansıması olacaktır ama son bir aydır yurtdışına göre sergilenen negatif ayrışma nedeniyle bugünlerde olumsuz havanın etkisinin daha sınırlı kalmasını ve en azından bir süre 70.000 seviyesinde dengelenmeye çalışacağını tahmin ediyoruz. Dünkü yazımızda belirttiğimiz üzere BIST-100 endeksinde 73.000 seviyesi kırılırken hisse azaltımı yapılamadıysa, 70.000’deki dengelenme beklentimiz ve bu kapsamda birkaç günlük periyotta aşağı yönde sadece %1’lik geri çekilme olasılığı nedeniyle 70.000’in kırılıp kırılmadığı izlenmeli, şayet kırılmadığı görülürse, kısa vade için hem maliyet düşürme hem de tepki alımlarına yönelik hisse alımı yapılabilir.