Borsada bahar havası erken başladı
Nisan ayının ilk haftasında adı Borsa İstanbul olarak değişecek İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) eski ismiyle son haftalarını tarihi zirve tırmanışı ile geçiriyor.
Borsa, mart ayında özellikle kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den sonra ikinci 'yatırım yapılabilir' notunun gelebileceğine yönelik beklentilerin artması ile yatırımcısına yaklaşık yüzde 8,28, yılbaşına göre ise yaklaşık yüzde 10 kazandırırken, alternatif yatırım araçlarının getirilerine de önemli ölçüde fark attı.
İMKB 100 Endeksi beklentilerden iyi gelen makroekonomik veriler ve son hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu 'BB'den 'BB+'ya artırmasının pozitif etkisiyle Avrupa hisse senedi piyasalarındaki sert satışlardan etkilenmedi ve pozitif görünümü artırarak devam ettirdi.
Banka hisseleri yavaşladı, gıda sektörü kanatlandı
İMKB 2013 yılının ilk çeyreğinde, mart ayındaki yüzde 8,28'lik yükselişiyle 2012 yılı sonuna göre yatırımcısına ortalama yüzde 9,83 kazandırdı. Öne çıkan alternatif yatırım araçlarının hepsinden yüksek oranda getiri sağlayan İMKB'de sektörel bazda ise getiri oranları oldukça farklılık gösterdi. 2012 yılında endeksin lokomotifi görevini gören bankacılık sektör endeksinin 2013 yılındaki getirisi, gerek kar satışları gerekse Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya verdiği cezaların etkisiyle yüzde 9,14 ile endeksin getirisinin altında kalırken, en fazla getiriyi yüzde 22,84 ile gıda ve içecek sektör endeksinin elde ettiği görüldü.
Borsa yatırımcısı Nisan ayını da seviyor
Mart ayında son 4 senedir süren yükseliş klasiğini 5. seneye taşıyan İMKB'de, nisan ayının son dört sene istatistiğine bakıldığında ise endeksin 2012 yılı hariç 3 yılda ortalama yüzde 11,53 oranında yükseliş kaydettiği görülüyor. Endeks 2012 yılı Nisan ayında ise aylık bazda yüzde 3,86 oranında değer kaybetmişti.
Borsa İstanbul rekorla mı karşılanacak
Garanti Yatırım Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven, İMKB 100 Endeksinin nisan ayında 87.500 seviyesini test edebileceğini belirtti.
İMKB'nin mart ayında, Rekabet Kurulu tarafından bankalara beklentilerin altında cezalar verilmesi, terörün sona ermesine ilişkin olumlu gelişmeler ve yeniden gündeme gelen kredi notu artırımı beklentileri ile yatırımcısını güldürdüğünü ifade eden Yurtdaşseven, böylelikle endeksin üst üste 5. yılda da Mart ayını getiriyle tamamladığını vurguladı.
'Rekorlar yenilenebilir'
Nisan ayında borsa için görünümün istatistiki anlamda olumlu olduğunu söyleyen Yurtaşseven, '1989 yılından bu yana İMKB'deki Nisan ayı performansı incelendiğinde yüzde 67'sinin pozitif getiri ile tamamlandığı görülüyor' dedi.
Yurtdaşseven, not artırım beklentilerinin gündemde kalmaya devam etmesi halinde endeksin tarihi rekorlarını yenileyebileceğini belirterek, 'Bu paralelde endeksin 87.500 seviyesini izlemekteyiz. Kısa vadeli destek 85.000'de bulunurken, genel görünüm adına ise 82.000 seviyesini stop-loss olarak belirliyoruz' diye konuştu.
'Not artırım beklentilerinin ötelenmesi en önemli risk unsuru'
Nisan ayında borsayı bazı risklerin beklediğine dikkati çeken Yurtdaşseven, 'Bu süreçte İMKB'ye yönelik riskler ise Moody's'den not artırım beklentilerinin ötelenmesine neden olabilecek açıklamalar ya da büyük ölçekli halka arzlara yönelik haber akışı olarak öne çıkabilir' uyarısını da dile getirdi.