Borsada yükseliş bitti mi?

İki korkunun arasında Paralimani.com sordu, uzmanı yanıtladı

Borsada yükseliş bitti mi?
Paralimani.com/ÖZEL HABER

Borsada yaşanan sert dalgalanma yatırımcıları biraz korkuttu. Bir yanda düşüş devam ederse yaşanabilecek daha fazla kayıpların korkusu, diğer yanda ise "ya burdan geri döner ve ben sattıktan sonra yükselirse" korkusu.
İşte iki korkunun ortasında belki de en başta düşüşün sebebini anlamak ve neler yaşanabileceğini ona göre hesaplamak en doğrusu.

Biz de yatırımcıların kafasındaki korkuları piyasaların psikologları olan uzmanlara sorduk.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı, Kıdemli Analisti Ozan Batu, Paralimani.com için yanıtladı...

"NOT ARTIŞI YAKIN DEĞİL" ENDİŞESİ DÜŞÜRDÜ

Paralimani.com: Borsada son yaşanan düşüşün sebebi ne?
BATU:
Geçtiğimiz yılın son aylarında Fitch tarafından Türkiye'nin kredi notunun arttırılması sonrası etkili olan sert alım tepkisinin, geçtiğimiz gün Moody's tarafından yapılan telekonferansta Türkiye'nin 2013 yılı büyümesini %3,8 olarak belirlemesinin yanı sıra, enflasyonun %7 dolaylarında gerçekleşebileceğini belirtmesi, beklentilere paralel olarak algılandı. Türkiye’ye yönelik tehditlerden birinin de devam eden dış kırılganlıklar olduğunun ve hükümetin cari açığı azaltma konusunda daha fazla ilerleme kaydetmesi durumunda, Türkiye’nin notunu artırmayı düşünebileceklerini belirtmeleri piyasa tarafından kısa vadede not artışının gerçekleşmeyeceği yönünde algılandı ve İMKB 100 Endeksi’nde satışların sertleşmesine neden oldu.

Borsada yükseliş bitti mi? - Resim : 1
Ozan Batu/İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı, Kıdemli Analisti

BORSADA YÜKSELİŞ BİTTİ DİYEMEYİZ

Borsada yükseliş bitti mi, yoksa son düşüş sadece bir düzeltme mi?
İMKB 100 Endeksi’nde son günlerde %5'e varan sert geri çekilmelere rağmen kısa ve orta vadede halen yükselen trendin devam ettiğini söyleyebiliriz. Son 4 aydır soluksuz yükselen trendde, özellikle bankacılık sektörü hisselerinde yaşanan kısmi kâr realizasyonlarının görülmesi tekniksel anlamda doğaldır. 80,000 ile 78,100 destek seviyelerinin halen önemle takip edilmesi gerektiğini ve kısa vadede bu seviyelerden destek alımlarının etkili olabileceğini düşünmekteyiz.

HEDEF: 93 BİN

Endekste hedef 2013 için neresi?
Orta vadede halen etkili olan yükselen trendin önümüzdeki günlerde devam etmesi durumunda, ilk etapta 88,000 ardında 93,000 direnç seviyeleri İMKB 100 Endeksi için hedeflenebilir.

NOT ARTARSA İLK TEPKİDEN SONRASINA DİKKAT!

Bir not artırımı gerçekleşirse borsada hedefler yeniden mi belirlenecek yoksa not artırımı fiyatlara dahil mi?
Fitch'in Türkiye'ye yönelik not artışından itibaren İMKB'de etkili olan sert alımlardaki en büyük nedeninin olası ikinci veya üçüncü not artışının gelebileceği beklentisi olduğunu belirtmek istiyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye'nin istikrarlı büyüme sergilemesi, küresel kriz sonrası yaşanan talep daralmasına rağmen Türk sanayisinin kuvvetli görünümü İMKB'nin yükselişinde etkili oldu. Yeni bir not artırımının gerçekleşmesi halinde kısa vadede tepki alımları gerçekleşebileceğini fakat geçtiğimiz dönemleri ele aldığımızda beklentilerin gerçekleşmesi sonrası kâr satışlarının da genellikle ön plana çıktığını da belirtmek istiyoruz.

GÜNLÜK HAREKETLERDEN UZAK DURUN

Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?
Yatırımcılar günlük sert yükseliş ya da düşüşlerden faydalanmaya çalışmak yerine trendin yönünde hareket etmeye çalışmalıdırlar. Genel endeks ile ilgili trendin belirlenmesinin ardından yatırım yapılacak hisse yada enstrümanın dahil olduğu sektör ve yatırım aracının sektör içinde rakiplerine karşı konumunu belirlemek en önemli etmenlerden birisi. Önemli destek ve dirençlerin belirlenmesinin ardından yurt içi ve küresel ekonomik gelişmeler ele alınarak işlemlerin gerçekleştirilmesi kazanç oranını arttıracaktır.