Brexit'te son dakika anketi! Altın fiyatları düştü!
Sonucu yeni açıklanan son ankete göre, AB'de kalınmasını isteyenler yüzde 52'ye yüzde 48 ile önde. Altın fiyatları ilk sonuçlara sert düşüşle tepki verdi. Dolar ve euro düştü. Borsa yükseldi
Birleşik Krallık (İngiltere) bugün AB’de kalıp kalmama konusunda referanduma gidiyor. 46.5 milyon seçmenin bulunduğu İngiltere’de sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın AB açısından hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. AB’yi değişim bekliyor. Oy verme süreci TSİ 09.00'da başladı. Sonucu yeni açıklanan son ankete göre, AB'de kalınmasını isteyenler yüzde 52'ye yüzde 48 ile önde.
Altın fiyatları Brexit'ten gelen ilk haberler düşüşe geçti
Bu sonuçların ardından altın fiyatları gram altında yüzde 1.06 düşüşle 116.56 TL'ye kadar düştü. Dolar yüzde 0.97 düşüşle 2.8720 TL, Euro ise yüzde 0.24 düşüşle 3.2700 TL seviyelerinde. Euro dolar paritesi euro lehine yükseldi.
Borsa ise ilk sonuçlara yükselişle tepki verdi. Yüzde 0.94 değer kazanan BIST 100 endeksi 78 bin 350 puandan gelen kar satışlarıyla şu sıralar 77 bin 995 puanda. Yani 78 bin sınırının hemen altında bulunuyor.
İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda bugün düzenleyeceği referandum sadece bu ülkenin değil tüm Avrupa projesinin geleceğini etkileme potansiyeline sahip. Referandumdan çıkan sonuç ne olursa olsun AB açısından değişim kaçınılmaz hale gelecek. Bu değişimin hızını ve boyutunu ise referandumun sonucu belirleyecek. İngiltere’nin AB’de kalma kararı alması durumunda yumuşak ve daha yavaş değişim süreci, AB’den çıkış (Brexit) kararı alması halinde ise daha hızlı ve radikal değişim yaşanacak.
Brexit durumunda altın hangi seviyeye çıkar?
‘KALMA’ KARARI ÇIKARSA
İngiltere’nin AB’de kalması halinde bu kararın ‘az farkla mı çok farkla mı’ alındığı belirleyici olacak. Her iki durumda da AB’de bazı değişimler yaşanacak olsa da nüansları oy farkı etkileyecek. Muhtemel gelişmeler şöyle:
Fark az olursa: İngiltere Başbakanı David Cameron’ın şubat ayında AB ile yürüttüğü veEuroBölgesi, ekonomik yönetişim, rekabet, egemenlik ve serbest dolaşım ayakları üzerine oturttuğu müzakerelerde varılan anlaşmanın unsurları hayata geçirilmeye başlanır. AB’de kalma kararı çok farkla alınırsa bu unsurlar daha hızlı ve daha az dirençle karşılaşılarak devreye sokulur. Karar az farkla çıkarsa süreç daha yavaş işleyebilir. İngiltere’nin AB ile vardığı anlaşma diğer ülkeler tarafından da talep edilmeye başlanabilir. Bu durumda AB belli adımlar atmak zorunda kalabilir. İngiltere’nin genişleme konusunun da aralarında olduğu bazı politikalarını gözden geçirmesi kaçınılmaz olabilir. Mevcut yaklaşımlarından daha sert politika izleyebilir.
Fark çok olursa: Seçmen açık arayla AB’de kalma kararı alırsa İngiltere mevcut politikasını sürdürülebilir. Londra yönetimi karar alma mekanizmalarında çok daha aktif bir pozisyon alabilir. Başbakan Cameron’ın Avrupa ile ilişkilerinde kendi kamuoyuna yönelik eli nispeten rahatlar.
Brexit referandumu ne zaman sonuçlanacak?
‘AYRILMA’ KARARI ÇIKARSA
Brexit, yani ayrılma kararı alınması halinde AB’nin kimyası kaçınılmaz şekilde değişecek. Muhtemel gelişmeler şöyle:
AB’nin ilk hamlesi Brexit’in domino etkisi yaratmasını engellemeye çalışmak olur. Fransa’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda AB ülkesinde popülist partilerin güç kazanmaya devam etmesi dikkate alınarak, Brexit örneğinin izlenmesini engellemek amacıyla radikal adımlar atılabilir.
Brexit etkisi altına girme riski en yüksek ülkelerden biri Fransa. Brexit’in İngiltere açısından fazla sorun yaratmadığı bir durum oluşması halinde Fransa’nın çıkışını savunan aşırı sağın iktidara ulaşması şehir efsanesi olmaktan çıkabilir. Bu da Avrupa projesini yaşamsal bir sorunla karşı karşıya bırakabilir.
Brexit, bazı AB ülkelerinde ekonomi alanında çok olumsuz sonuçlar doğuracağından ekonomik ve sosyal şoklar olabilir. Bunlar da yeni krizleri tetikleyebilir.
Brexit sonuçları Türkiye'yi nasıl etkileyecek?