Bu sektördekiler yaşadı!
Asgari ücret artışında devlet desteğinin sınırı brüt 1.647’den 2.550 liraya çıkarılınca zam yapma şartı olmadığı için bazı sektörlere zamsız 100 lira destek fırsatı doğacak
Asgari ücretteki yüzde 30’luk artışın işverene maliyetini azaltmak için verilecek desteğin önce 1.647 TL brüt ücret ve altını kapsayacağı açıklanmış ancak daha sonra kapsam genişletilerek destek 100 liraya düşürülmüştü. Kapsamı genişletmek için de desteğin 1.647 TL değil brüt 2.550 TL ve altı ücret alanları kapsayacağı belirtilmişti. 1.300 liralık net asgari ücretin altında olmadığı sürece bu destekten yararlanmak için ücreti artırma zorunluluğu olmadığından, devlet desteği sayesinde kazançlı çıkacak fırsatçı işveren sayısı da artmış olacak. 2015’te işçilerine net 1.300 lira ile 2.550 liralık brüt ücret sınırının netine karşılık gelen 1.930 lira arasında ücret ödeyen işverenler, bu sene hiç zam yapmasalar da 100 liralık devlet desteğinden yararlanacak. Bu durumdaki işçi sayısı 2.5 milyon kişiye ulaşıyor. 3.2 milyon işçinin ücreti ise bin lira ile 1.300 lira arasında olduğundan, işverenlerin işçilere asgari ücretteki gibi yüksek artış yapmaları gerekmeyecek.
ZAM YAPMAZSA KAZANÇLI
SGK’ya bildirilen ücretler ve işçi sayısına göre bu fırsattan en çok 1.2 milyon çalışanı olan market zincirleri gibi perakende ticaret sektörü ile 654 bin işçisi olan toptan ticaret sektörü yararlanacak. Bu sektörlerin dışında 423 bin çalışanı olan gıda ürünleri imalatçılarıyla, 419 bin çalışanı olan tekstil imalatçıları da asgari destekten işçisine zam yapmadan yararlanabilecek. Devlet, asgari ücrete yapılan yüzde 30 oranındaki artışın işveren üzerinde yarattığı 274 liralık ilave maliyetin yüzde 36’sını karşılayacak. Bu da aylık 100 lira destek demek. Düzenleme, TBMM’deki torba yasa tasarısının yasalaşmasıyla hayata geçirilecek. Toplam 10 milyon 996 bin 757 işçi için 2016 yılı boyunca devlet desteği verilecek. Destekten yararlanmak için ücrette artış yapma zorunluluğu aranmayacak. Geçen sene net 1.300 lira ile 1.930 lira arasında ücret alan işçisine 2016 yılında hiç artış yapmayan işverenin devlet desteği almasının önünde bir engel bulunmuyor. Bu gruptaki işçi sayısı 2 milyon 496 bin kişiye ulaşıyor.
GÜNDELİKÇİ İÇİN DE DESTEK
Böylece işçilik maliyetleri bir yıl boyunca 2015 yılının da altında kalacak. Sayıları 3 milyon 200 bini bulan işçinin 2015’teki net ücreti ise bin lira ile 1.300 lira arasında bulunuyordu. Bu işçileri çalıştıran işverenlerin maliyetlerinde 1 lira ile 274 lira arasında artış olacak. Bunların da bir kısmı ücret artışından kaynaklanan ek maliyetin tamamını devletten karşılayacak. Bir kısmı ise yaptığı zamdan daha çok devlet desteği alacak. Geriye kalan 5 milyon 300 bin işçiyi çalıştıran işverenler, aslında asgari ücret artışından gerçekten etkilenen kesimi oluşturuyor. Bunların aylık işçi maliyetleri 274 lira artacak. Ortalama ücretin asgari ücret veya buna yakın seviyelerde olduğu gündelikçiler, inşaat, giyim imalatı, perakende ticaret gibi sektörlerde ücretler zaten düşük olduğu için artış kaçınılmaz.
DEVLET DESTEĞİ NASIL İŞLEYECEK?
- Teşvikten yararlanacak işverenin bir önceki yılın aynı ayında brüt günlük 85 TL, aylık 2 bin 550 TL veya altında ücretle çalıştırdığı işçi sayısı dikkate alınacak. Bu da aylık bin 930 TL ve altı net aylık demek.
- Geçen sene, brüt ücreti 2 bin 550 TL’nin altında 100 işçi çalıştıran işveren, bu sene çalıştırdığı 100 işçi için asgari ücret desteğinden yararlanacak.
- Bu sene bildirilen işçilerin net ücreti, bin 300 TL’den az olmamak üzere, kaç lira olursa olsun destek ödemesi yapılacak.
- Sadece özel sektör işyerleri alacak.
DEVLET DESTEĞİNİ YENİ İŞYERLERİ DE ALACAK
Destek ödenirken, işverenin geçen yılın aynı ayında brüt 2.550 liranın altında ücret alan kaç kişi için sigorta primi ödediği dikkate alınacak. Destek bu yıl kurulacak yeni işyerlerinde ise tüm işçiler için verilecek.
BÜYÜK İŞLETMELER DE DESTEK ALABİLECEK
Devlet desteğinin sadece Küçük ve Orta Boy İşletmeler’de (KOBİ) uygulanacağına dair yanlış bir kanı var. Destekten, büyük küçük tüm işletmeler yararlanabilecek.
HİLE YAPANA CEZA
İşverenler, destek kapsamındaki işçileri için ödeyecekleri primi bir yıl boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 100 lira eksik yatıracak. SGK ise işverenin eksik ödediği primin karşılığını her ay Hazine’den tahsil edecek.Devlet desteğinden yararlanmak için mevcut işletmeyi kapatarak başka bir ad altında açma, doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında işçi kaydırma gibi muvazaalı yollara başvuranlar aldıkları desteği faiziyle ödeyecek. Gerçekten hak eden işçileri için ise destekten yararlanamayacaklar.
Kaynak:Habertürk